Австралийският премиер Скот Морисън отхвърли гневната реакция на Китай към алианса в областта на сигурността със САЩ и Великобритания, който ще помогне на Канбера да придобие ядрени подводници, информира ДПА.

Китай не беше споменат директно в съвместното обявление на т. нар. алианс AUKUS, но президентът на САЩ Джо Байдън спомена "бързо развиващите се заплахи" и необходимостта от засилване на сигурността и военното възпиране в Индо-Тихоокеанския регион.

Китай: Споразумението за ядрени технологии САЩ-Австралия е изключително безотговорно

Китай: Споразумението за ядрени технологии САЩ-Австралия е изключително безотговорно

Подкопава международния режим за неразпространение на ядрени оръжия и заплашва мира

Морисън подчерта, че този ход е "в интерес на всички, включително и на Китай" за поддържане на безопасен и стабилен регион, но добави, че Австралия има право да взема решения в свои собствени интереси и че самият Китай "има много важна програма за изграждане на ядрени подводници".

Австралийският министър на отбраната Питър Дътън каза пред австралийския клон на Sky News, че коментарите на китайските медии за AUKUS са "срамни" и "дават аргументи" защо такъв алианс е необходим.

Посолството на Китай в Австралия настоя, че страната трябвало да "изостави остарелия манталитет с нулева сума от Студената война и тесногръдото геополитическо възприятие" и "да спре да се плъзга още надолу по пътя на увреждане на китайско-австралийските отношения".

Франция обвини Байдън, че ѝ е забил нож в гърба заради скъсания от Австралия договор за подводниците

Франция обвини Байдън, че ѝ е забил нож в гърба заради скъсания от Австралия договор за подводниците

Байдън бил действал като предшественика си Тръмп

Посолството също така отхвърли американско-австралийско изявление, в което се изразява загриженост за "експанзионистичните морски претенции на Китай в Южнокитайско море, които са без правно основание" и се призовава Пекин да прилага вътрешното законодателство в съответствие с Женевската конвенция по морско право.

Съвместното министерско изявление дойде, след като държавният секретар на САЩ Антони Блинкън и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин бяха домакини на австралийските си колеги за разговори във Вашингтон вчера.

В съвместното обявление на Морисън, Байдън и британския премиер Борис Джонсън вчера се казваше, че Австралия би трябвало да може да придобие ядрени подводници през следващите 18 месеца.

Австралия скъса споразумението за подводници с Франция, Париж бесен

Австралия скъса споразумението за подводници с Франция, Париж бесен

Франция иска обяснение