Австралийците, пътуващи до Хонконг, са предупредени да проявяват "висока степен на предпазливост", след като Китай заяви, че Хонконг е изправен пред най-тежката си криза от 1997 г., съобщава "Гардиън".

Австралийският департамент по външни работи и търговия съобщава, че "съществува риск от насилствена конфронтация между протестиращи и полиция или криминално свързани лица, особено при нерегламентирани протести." Ирландия, Великобритания и Япония вече са издали предупреждения към гражданите си при пътуване до Хонконг.

Жан Сяомин, един от най-високопоставените китайски служители по въпросите в Хонконг, коментира въпроса на среща в южния китайски град Шенжен, за да обсъди кризата. "Централното правителство е силно загрижено за ситуацията в Хонконг и се опитва да изучава, взема решения и договорености от стратегическо ниво. Хонконг е изправен пред най-сериозната ситуация след завръщането си в Китай, затова днес семинарът е много важен", заяви Сяомин.

Китай към протестиращите в Хонконг: Не бъркайте сдържаността със слабост

Китай към протестиращите в Хонконг: Не бъркайте сдържаността със слабост

"Да изясним на престъпниците и мръсните сили зад тях: тези, които си играят с огъня, ще изчезнат в него"

Вчера вечерта полицията в Хонконг се сблъска с около 100 протестиращи и жители на квартал на работническата класа в Шамшуипо, след като лидер на студентския съюз бе задържан за носене на лазерен показател.

Полицията задържа Кийт Фонг по обвинението в притежание на оръжие, според "Фейсбук" страницата на студентския съюз на Баптисткия Хонконгски университет, който обвинява полицията в измисляне на обвинения, за да арестува хора произволно и призовава за незабавното му освобождаване.

В сряда в приложението за съобщения "Телеграм" се разпространява съобщение, според което арестът на Фонг "прецизно показва силата на закона за екстрадиция ... те могат да ви арестуват просто по прищявка."

Австралия коментира, че се очаква протестите да продължат и да станат по-непредсказуеми и настоятелно препоръчва да се стои далеч от големи публични събирания, като допълва, че рискът е по-голям през нощта и през почивните дни.

Към сряда държавният департамент на САЩ и правителството на Канада все още не са променили предупреждението си от "нормални предпазни мерки", за града.

Хонконг е в деветата си седмица с поредни масови протести, а полицията във вторник заяви, че са изстреляни 800 контейнера със сълзотворен газ по време на протести в понеделник, докато се опитват да изгонят демонстрантите от поне седем квартала в Хонконг.

Обща стачка в Хонконг, стигна се до сблъсъци с полицията

Обща стачка в Хонконг, стигна се до сблъсъци с полицията

Китайските власти се стремят да ограничат правата...

Във вторник магазините бяха затворени, след разпространени слухове за автобуси с хора от провинция Фуджиан в континентален Китай. Други съобщения предполагаха, че протестиращите ще търсят мъжете в бяло, които ги нападнаха предната вечер.

Протестите започнаха срещу вече отменения закон за екстрадиция, който би позволил на заподозрени да бъдат съдени в континентални китайски съдилища. Сега те се разраснаха срещу правителството на азиатския финансов център, подхранвани от страховете на много жители за техните права и свободи под контрола на китайските лидери на комунистическата партия в Пекин.

Повече от 5 милиона души са посетили Хонконг през юни тази година, от които приблизително 80% са от континентален Китай.

Данните за юни от Борда за туризъм в Хонконг показват, че броят на посетителите всъщност е нараснал с 8,5% в сравнение със същото време миналата година. Въпреки това, Джейсън Вонг Чун-тат, председател на Съвета за туристическа индустрия в Хонконг коментира, че броят на посетителите е силно засегнат от протестите.

"Ефектите започнаха да се проявяват през юни. Някои отделни туристически агенции отчитат 30% до 50% увеличение в анулирането на континентални (китайски) и югоизточно-азиатски групи за пътуване до Хонконг. Хотелиерите и търговците очакват двуцифрен спад в броя на туристите през втората половина на годината. Ситуацията е тревожна".

Властите в Хонконг предупреждават за опасна ситуация в района

Властите в Хонконг предупреждават за опасна ситуация в района

Кари Лам обяснява, че радикалните действия застрашават принципа за "една страна - две системи"