Конспиративни теории за новия коронавирус (COVID-19) възпрепятстват неистовите усилия за ограничаване на големия скок на заразените около град Мелбърн, където повече от 10 000 души са отказали да бъдат тествани. Това предупредиха австралийските здравни власти, цитирани от "Франс прес".

Здравните власти в южния щат Виктория призоваха местните хора да се тестват за COVID-19 и да пренебрегнат дезинформацията, разпространяваща се онлайн.

След като избегна тежко развитие на епидемията и разхлаби повечето ограничителни мерки, Австралия сега изпитва затруднения да ограничи няколко клъстера около втория си по големина град, в който ежедневно има десетки новозаразени.

Южна Австралия отменя повторно отваряне на щата

Южна Австралия отменя повторно отваряне на щата

Нови огнища на коронавируса на континента

"За съжаление обаче имаме повече от 10 000 души, които отказаха да бъдат тествани", изтъкна здравният министър Джени Микакос.

Властите все още анализират причините за отказа от тестване, но Микакос каза: "Информацията, която получих, е, че някои хора смятат, че коронавирусът е конспирация или че няма да ги засегне".

Определяйки тенденцията като "притеснителна", тя предупреди: "Това, което искам да подчертая тук, е, че коронавирусът е много заразен вирус. Той може да мине през вашето семейство много бързо."

Тя каза, че масовото тестване е жизненоважно за проследяване, трасиране и в крайна сметка отпор на разпространението на болестта.

В Австралия възстановяват ограничения след 25 нови случая в събота

В Австралия възстановяват ограничения след 25 нови случая в събота

Строги блокади очакват предградия с вирусни клъстери в щата Виктория

През последната седмица в района са извършени 160 000 теста и е било почукано на почти 100 000 врати, уточни министърката.

По време на пандемията лъжите се разпространяваха бързо онлайн по целия свят.

Един известен австралийски теоретик на конспирацията, с 250 000 последователи само в социалната мрежа "Инстаграм", направи неверни твърдения за "замърсени комплекти за тестване", като същевременно отрича съществуването на пандемията.

По подобен начин "Франс прес" развенчаха няколко лъжливи твърдения, че тестването е оправдание за имплантирането на финансирани от Бил Гейтс "микрочипове" или че тестовете не работят.

На фона на потопа от дезинформация жители на Мелбърн са изразили дълбока тревога от въздействието на възстановените ограничителни мерки. Повече от 300 000 души бяха принудени отново да бъдат изолирани в града до 29 юли.

Безработицата в Австралия скочи до 7,1%

Безработицата в Австралия скочи до 7,1%

През март процентът на безработните беше 5,2 на сто, а през април - 6,4%

"Изпитваме известна несигурност и страх", заяви жителят на Мелбърн Номан Рианц пред АФП.

В навечерието на ограниченията, влизащи в сила тази седмица, Карли Мур, кмет на квартала Хюм, заяви, че общността ѝ е опустошена.

"Исках да плача, ако трябва да съм напълно честна", каза тя емоционално.

Австралия е регистрирала повече от 8000 заразени с новия коронавирус, от които малко над 100 са починали при население от 25 милиона. През последните две седмици обаче има отчетлив ръст от около 700 заразени след дълго затишие.