Вторият най-многолюден щат в Австралия обяви в събота, че ще възстанови по-строгите ограничения за домашни и обществени събирания, след като регистрира двуцифрен ръст на случаите с коронавирус за четвърти пореден ден, съобщава "Ройтерс".

Ограниченията, които влизат в сила в понеделник и ще продължат до 12 юли, отменят облекчаването на правилата в началото на този месец, които позволяваха домашни и външни събирания на до 20 души.

Държавните служители съобщават за 25 нови случая на COVID-19 в събота, включително семейства, които са провеждали събирания и работници в хотел, където пътници са били под карантина.

"Ние сме абсолютно изложени на риск от втори пик, но можем да го ограничим", каза главният здравен директор на Виктория Брет Сътън. 

Премиерът на щата Виктория Даниел Андрюс предупреди, че предградията, които има вирусни горещи точки, могат да бъдат изправени пред по-строги блокади.

Въпреки това, спортните зали могат да се отворят отново от понеделник, както е планирано. Австралийската футболна лига (AFL) отказа мач, който трябваше да се проведе в Мелбърн в неделя, след като играч бе тестван положително. 

Австралия отчете само 102 смъртни случая, свързани с COVID-19, сравнително малък брой в световен мащаб.

СЗО предупреждава: Пандемията с коронавируса се ускорява

СЗО предупреждава: Пандемията с коронавируса се ускорява

В момента сме в нова и опасна фаза, а много хора вече са уморени