Парламентът на Австралия прие закон, постановяващ "тематични санкции", аналогично на американския закон "Магнитски", съобщи Дойче веле. От пресслужбата на законодателния орган посочват, че това е продиктувано от необходимостта за "разкриване, прекратяване и наказване на нарушенията на човешките права".

По думите на австралийския външен министър Марис Пейн, новото законодателство ще даде възможност на властите "своевременно да приемат мерки в отговор на проблеми, будещи загриженост в международен мащаб, независимо от мястото та тяхното възникване".

В основата на новия закон са залегнали същите принципи, които са заложени в закона "Магнитски", приет в САЩ през 2012 г. С приемането на документа австралийското законодателство обаче дава и възможност за налагане на санкции по отношение на "лица, занимаващи се със зловредна дейност в киберпространството, засягаща интересите на Австралия".

Новият закон забранява влизането в Австралия на лица, които властите определят като виновни за "значително и драстично нарушаване на човешките права, корумпирани служители и хакери". Той предвижда и "целеви финансови санкции (включително замразяване на активи) по отношение на посочените физически и юридически лица".

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков

Американският закон за върховенство на правото, носещ името на починалия в руски затвор адвокат Сергей Магнитски, беше приет през декември 2012 г. С него бяха постановени персонални санкции срещу лица, отговорни за нарушаване на човешките права в Русия, както и на принципа за върховенство на закона. През 2016 г. САЩ приеха "Глобален акт "Магнитски" за правата на човека", по силата на който могат да се налагат санкции не само по отношение на Русия, но и по отношение на други страни.

Подобни закони бяха приети във Великобритания, Латвия, Литва, Канада и Естония.

ЕС прие аналог на американския закон "Магнитски"

ЕС прие аналог на американския закон "Магнитски"

Ще се налагат санкции за нарушения на правата на човека