Австралия приветства решението на Франция да върне посланика си. Това съобщи в четвъртък министърът на финансите Джош Фрейденберг в ефира на телевизионния канал 9News.

Фрайденберг изрази надеждата, че Австралия и Франция ще успеят да преодолеят различията си след завръщането на френския посланик в Канбера. "Приветстваме това завръщането на посланика", каза членът на австралийското правителство, отбелязвайки, че "връзката между двете страни остава силна през годините".

Франция връща посланика си в Австралия

Франция връща посланика си в Австралия

Отзова го след договора AUKUS

Припомняме, че новината вчера съобщи френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

"Помолих нашия посланик да се върне в Канбера, за да предефинира условията на нашите отношения", каза Льо Дриан пред френските депутати.

През септември Франция извика за консултации посланиците си от САЩ и Австралия, заради сключената между Вашингтон и Канбера сделка за производство на подводници за австралийската страна.

Австралия заяви, че се отказва от договора с френската компания Naval Group за сумата от близо 50 милиарда долара, в рамките на който се предвиждаше доставка на дизелови подводници. Вместо това тя ще получи най-малко осем атомни подводници с американски и британски технологии.

AUKUS  отложи преговорите ЕС-Австралия

AUKUS отложи преговорите ЕС-Австралия

ЕК е солидарен с Франция след отменената сделка

Същия ден САЩ, Великобритания и Австралия обявиха, че създават алианс в сферата на сигурността - AUKUS, в противовес на Китай.

Премиерът на Австралия Скот Морисън обаче напомни, че и преди създаването на алианса е заявявал, че страната му може да се откаже от сделката с френската компания.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън определи тогава Франция като най-важен партньор в индо-тихоокеанския регион. От Белия дом заявиха, че САЩ съжаляват за решението на Франция и се надяват да разрешат проблема.