Австралия арестува седем младежи, свързани с момчето, обвинено в религиозно мотивирано терористично нападение срещу епископ в Сидни, съобщава "Ройтерс".

Други петима души са били разпитани.

По данни на полицията екип от над 400 полицаи и служители по сигурността са участвали в операцията, при която са задържани сътрудници на 16-годишния тийнейджър, обвинен в терористично престъпление за наръгването с нож на епископ Мар Мари Емануил по време на предавана на живо църковна служба на 15 април.

Младежите са задържани, защото представляват "неприемлив риск" за обществото. Мотивът е, че според органите на реда тийнейджърите вярват в религиозно мотивирана насилствена екстремистка идеология.

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

Намушка с нож епископ и други хора в църква по време на служба

"Няма продължаваща заплаха за общността и действията, които предприехме днес, смекчиха всеки риск от бъдещи или допълнителни вреди", увери заместник-комисарят на полицията в щата Нов Южен Уелс Дейвид Хъдсън на пресконференция след арестите.

Операцията продължава.

Тя се провежда само дни, след като смъртоносното масово нападение с нож в търговски център, нападението срещу епископа и опасенията от нови атаки или репресии срещу мюсюлманската общност в града изправиха на нокти обичайно мирния град. Престъпленията с оръжие и нож са рядкост в Сидни - един от най-безопасните градове в света.

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни
Обновена

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни

Атаката се разглежда като терористичен акт