Австралийските отбранителни сили (ADF) ще позволят на новобранци от чужди държави, включително Обединеното кралство, да служат в редиците на армията. Това предаде БиБиСи. Австралия се бори с недостига на военнослужещи на фона на нарастващите регионални заплахи.

От юли гражданите на Нова Зеландия, които са постоянни жители на Австралия, могат да кандидатстват за присъединяване, а от следващата година това ще се разреши и за новобранци от Обединеното кралство, САЩ и Канада.

Министърът на отбраната Ричард Марлс заяви, че промените в изискванията за допустимост са съществени за посрещане на предизвикателствата пред сигурността на нацията през следващото десетилетие и след това. Австралия и Нова Зеландия вече имат дългогодишна "връзка от АНЗАК, изтъкна той.

през последните години Австралия се стреми да засили връзките си с Обединеното кралство и САЩ, като през 2021 г. подписа пакта AUKUS - широкообхватен съюз за отбрана и сигурност, насочен към противопоставяне на китайската военна експанзия в Индо-тихоокеанския регион. Австралия, Обединеното кралство, САЩ, Канада и Нова Зеландия също работят в тясно сътрудничество в споделянето на разузнавателна информация в рамките на съюз, наречен Петте очи.

Австралия има история на приемане на малък брой военни трансфери от няколко съюзнически нации. Новите правила за допустимост са насочени към значително разширяване на групата от потенциални новобранци.

Кандидатите трябва да отговарят и на условията за получаване на австралийско гражданство. Такова ще има бъде предложено след 90 дни военна служба.

Австралия иска военни преговори с Китай

Австралия иска военни преговори с Китай

Държавата е готова и за сътрудничество с Филипините