Австралийски министър е подал оставка заради нарушаването на министерските стандарти заради бизнес пътуване до Китай, разчиствайки пътя на министър-председателя да обяви последните рокади в австралийското правителство преди парламентарните избори, насрочени за по-късно през годината, съобщава „Асошиейтед прес”.

Премиерът Малкълм Търнбул заяви, че разследването установило, че Стюърт Робърт е нарушил Кодекса на министерските стандарти на правителството заради пътуването му през 2014 г. до Пекин с неговия приятел и спонсор на управляващата Либерална партия, Пол Маркс. Маркс осъществил пътуването, за да сключи минна сделка между компанията си „Nimrod Resources” и китайската държавна компания „Minmetals”.   

Сайтът на китайската компания разкрива, че Робърт, който тогава е бил помощник-министър на отбраната, е говорил по време на церемонията по подписването от името на военното министерство на Австралия. Но при разпит през тази седмица Робърт казал, че отишъл в Китай като частен гражданин по време на отпуск.

Търнбул беше подложен на силен натиск през седмицата в парламента да уволни Робърт от настоящите му функции на министър по въпросите на ветераните и на човешките услуги. Опозицията обвини Робърт в нарушаване на част от Кодекса на поведение, който гласи, че един министър не трябва да подпомага каквато и да е компания или бизнес, освен при упражняване на служебните си функции като министър.

Премиерът Търнбул заяви, че Робърт е разкрил след пътуването си до Китай, че има акции в компанията Metallum Holdings, която има дял от Nimrod Resources.

„Робърт призна, че тази връзка би създала впечатлението, че по времето, когато е ходил в Пекин, е имал да спечели нещо лично от проекта на Nimrod Resources”, каза Търнбул в изявление.

През тази седмица също така е било разкрито, че Робърт е бил един от тримата депутати, на които китайски бизнесмен им е подарил през 2013 г. часовници от луксозната марка Rolex. Депутатите първоначално са задържали часовниците, защото смятали, че струващите 28 000 долара вещи са били фалшиви. Но те ги върнали, след като установили, че са автентични.