Тайван съобщи, че австралийски военен кораб е прекосил Тайванския проток - чувствителния и тесен воден път, който разделя демократично управлявания остров от Китай, съобщава "Ройтерс".

Министерството на отбраната на острова не посочи името на кораба, но поясни, че той е навлязъл в пролива в четвъртък и е плавал в южна посока. Тайванската армия го е държала под наблюдение през цялото време.

Впоследствие австралийски служител потвърди, че корабът Toowoomba е преминал през международните води на Тайванския проток.

Юън Греъм, старши анализатор в Австралийския институт за стратегическа политика, заяви, че кораби на австралийския флот редовно преминават през Тайванския проток, но "предпочитат да не го разгласяват".

Морски инцидент покачи градуса на напрежението между Австралия и Китай

Морски инцидент покачи градуса на напрежението между Австралия и Китай

Сонарът на китайски военен кораб застрашил безопасността на австралийски водолази

Новият случай идва в труден момент за военните отношения между Австралия и Китай, въпреки усилията на двете страни да възстановят връзките си.

Китайското външно министерство посочи, че позицията на страната по въпроса е "последователна и ясна".

"Призоваваме заинтересованите страни да се въздържат от предприемане на провокативни действия и причиняване на проблеми за мира и стабилността в Тайванския проток", подчерта на редовен брифинг говорителят на външното министерство Мао Нин.

Миналата седмица Канбера се оплака от инцидент с китайски военен кораб и същия кораб на австралийския флот в изключителната икономическа зона на Япония, при който пострада австралийски военен водолаз.

Китай и Австралия възстановяват връзките

Китай и Австралия възстановяват връзките

Визита на австралийския външен министър в Пекин

Кораби на военноморските сили на САЩ прекосяват протока около веднъж месечно при т.нар. от Вашингтон ​​"рутинни" транзити. На свой ред Китай редовно протестира срещу тези действия.

Греъм поясни, че корабите на австралийския флот преминават през Тайванския проток, защото това е най-краткият път между Източнокитайско и Южнокитайско море.

"Транзитът през Тайванския проток не трябва да бъде спорен, просто законно преминаване от Източнокитайско към Южнокитайско море по най-краткия маршрут", изтъкна той.

През последните четири години Тайван се оплаква от засилена китайска военна дейност около острова, особено в пролива.