Допускането на руския президент Владимир Путин на тазгодишната среща на върха на Г-20 би било "крачка твърде далеч". Това каза в четвъртък премиерът на Австралия Скот Морисън, цитиран от АФП. Той се позовавайки на войната в Украйна.

"Мисля, че трябва да присъстват лидери, които не нахлуват в други страни", каза той.

Премиерът каза, че е бил в "директен контакт" с индонезийския президент Джоко Видодо относно присъствието на Путин в Групата на 20-те, която обединява водещите световни икономики, включително Съединените щати, Китай, Япония и някои европейски държави.

"Русия нападна Украйна. Това е насилствен и агресивен акт, който разбива международното върховенство на закона", каза Морисън на пресконференция в Мелбърн. Идеята да седнем на една маса с Владимир Путин за мен е прекалена. 

Морисън отбеляза, че Австралия и Холандия този месец също са започнали ново съдебно производство срещу Русия заради свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines, който беше свален над Украйна на 17 юли 2014 г., при което загинаха всички на борда.

Международни разследващи твърдят, че е бил ударен от ракета земя-въздух, първоначално донесена от руска военна база.

"Значи ние знаем формата на Владимир Путин, когато става дума за отнемане на живота на невинни цивилни, каза Морисън. Не съм шокиран от тяхното варварство. Не съм шокиран от тяхната арогантност в това, което се стремят да наложат на Украйна. И затова Австралия беше една от най-силните в предприемането на действия по отношение на Русия.

Путин възнамерява да присъства на събранието на Г-20

Путин възнамерява да присъства на събранието на Г-20

Не само Г-20, много организации се опитват да изгонят Русия

Австралия обяви в неделя забрана за всякакъв износ на алуминиев оксид и боксит за Русия, като обеща повече оръжия и хуманитарна помощ за Украйна.

Правителството казва, че Австралия е наложила 476 санкции срещу руски лица и институции от началото на инвазията на 24 февруари.

Припомняме, че Путин възнамерява да присъства на срещата на върха на Г-20, по-късно тази година, домакин на която е Индонезия, информира Агенция Ройтерс. Това заяви в сряда посланикът на Русия в Джакарта след призивите на някои членове страната да бъде изключена от групата.

Не само Г-20, много организации се опитват да изгонят Русия. Реакцията на Запада е абсолютно непропорционална", каза посланикът Людмила Воробьова.

Съединените щати и техните западни съюзници преценяват дали Русия трябва да остане в групата на големите икономики от Групата на двадесетте (G20) след нахлуването й в Украйна, съобщиха участници в дискусиите.

Китай: Никой няма право да гони Русия от Г-20

Китай: Никой няма право да гони Русия от Г-20

За Пекин Русия е важна страна член на групата на големите икономики

Китай обяви, че е против изключване на Русия от предстоящата среща на върха на Г-20. Г-20 е основният форум за международно икономическо сътрудничество, подчерта говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин.Той заяви, че Русия е важна страна член на Г-20 и нито една членуваща страна няма право да гони друга.

Китай обвини НАТО, че подклажда конфликта между Русия и Украйна до "точка на пречупване".

Пекин изтъкна, че се противопоставя "твърдо" на "едностранните санкции", тъй като подобни мерки няма да донесат мир и сигурност, а ще доведат до сериозни проблеми за икономиката и качеството на живот в съответните страни.

Въпреки че Пекин отказа да се присъедини към финансовите санкции, наложени на Русия от САЩ и европейските правителства, азиатската страна отказа да доставя на Русия резервни части за самолети, след като на руските авиокомпании бе забранено да летят до и над западните страни и Япония, както и да закупуват резервни части за самолетите си.