Върховният съд на Австрия потвърди решението, даващо зелена светлина на искането на САЩ за екстрадиране на украинския олигарх Дмитро Фирташ, проправяйки пътя той да бъде съден в САЩ по обвинения в подкуп.

Фирташ, който отрича престъпление, е бивш бизнес партньор на политическата фигура от американската Републиканска партия и осъден престъпник Пол Манафорт. Той е и бивш поддръжник на сваления от власт през 2014 г. проруски президент Виктор Янукович.

Фирташ натрупа богатство, продавайки руски газ на правителството в Киев. Голямо съдебно жури в САЩ обвини Фирташ през 2013 г., заедно с индийски депутат и четирима други, по подозрение в подкупването на служители на индийското правителство, за да получат достъп до полезни изкопаеми, използвани за производството на продукти на основата на титан. Фирташ отрича злоупотреби.

Австрийски съд освободи украинския олигарх Фирташ

Австрийски съд освободи украинския олигарх Фирташ

Преди три дни Виенски апелативен съд одобри искането на САЩ за екстрадиране

Върховният съд на Австрия потвърди решението на по-долната съдебна инстанция, че Фирташ може да бъде екстрадиран, въпреки че неговите адвокати твърдят, че е жертва на политическо "преследване" от страна на САЩ, които той никога не е посещавал. Фирташ не е коментирал при излизането си от съда след решението на съда. Той е пуснат под парична гаранция и за разлика от предишния казус с екстрадиция, той не е бил арестуван веднага след постановяването на присъдата.

Австрийският правосъден министър Клеменс Яблонер, който е част от служебното правителство до парламентарните избори, които се очаква да се проведат през септември, сега трябва да реши дали Фирташ да бъде екстрадиран. 

€5 млрд. иска от Фирташ бивша съпруга

€5 млрд. иска от Фирташ бивша съпруга

Украински олигарх е заплашен да плаща скъпа издръжка