Днес австрийците гласуват за президент. Един срещу друг се изправят кандидатът на Партията на свободата Норберт Хофер и независимият Александер ван дер Белен. 

Хофер, чиято партия се съпротивляваше на присъединяването към Европейския съюз в референдума за членство през 1994 г., заяви, че австрийците трябва да проведат всенародно допитване за напускане на ЕС, ако Турция се присъедини към Общността, или пък ако значително повече политическа власт бъде прехвърлена в ръцете на Брюксел. Той допълни, че е за ЕС, но в подобрен вариант. 

Белен, от своя страна, използва точно плановете на опонента си за "Oexit", като повод да го нападне, че цели хаос в страната, загуба на работни места и призова "да не си играем с огъня."

Ако Хофер спечели, той ще бъде първият крайнодесен държавен глава в ЕС. Проуванията показват, че битката ще е оспорвана. 

Първите резултати се очакват около 17 часа днес, а окончателните - във вторник. 

Партията на свободата оспори резултатите от балотажа на президентските избори, които бяха спечелени от Александер Ван дер Белен само с 31 хил. гласа. Конституционният съд реши изборите да бъдат касирани и да бъдат проведени отново заради небрежности в преброяването на бюлетините, въпреки че не бяха открити доказателства за манипулации.

Въпреки че президентът в Австрия има до голяма степен церемониална роля, той може да уволнява кабинета и да насрочва избори.