Австрия няма да изпрати свои военни, полицаи или държавни служители като инструктори в Украйна.

Това посочи външният министър на страната Александър Шаленберг в интервю за германския вестник Die Welt.

Министърът е бил попитан дали подкрепя обсъжданата от Европейския съюз идея за изпращане на инструктори за обучение на украински войници в зоната на военните действия.

"Не искам да изпреварвам дискусията, защото все още няма консенсус сред държавите членки по този въпрос.

Във всеки случай аз съм скептичен. Що се отнася до Австрия, изключвам възможността да изпратим войници, полицаи или държавни служители в Украйна", отговори Шаленберг.

Той също така се пита какво би станало, ако в Украйна бъдат убити френски или холандски военни. "Ще се приложи ли тогава задължението за предоставяне на помощ съгласно член 5? Как би реагирал Западът на това?" - попита министърът.

Франция може да изпрати военни инструктори в Украйна "скоро"

Франция може да изпрати военни инструктори в Украйна "скоро"

Въпреки опасенията на някои съюзници и критиките от страна на Русия

Става въпрос за член 5 от Вашингтонския договор, който се отнася до принципа на колективната отбрана на НАТО. Съгласно този член нападение срещу един от членовете на Северноатлантическия алианс се счита за нападение срещу всички членове на алианса.

Обсъждането на въпроса за разполагането на европейски войски в Украйна започна след изказване на френския президент Еманюел Макрон. В края на февруари той заяви, че изпращането на войски е "споменато сред вариантите" за действие на Запада в контекста на конфликта, но по него няма "консенсус".

Канада отлага изпращането на военни инструктори обратно в Украйна

Канада отлага изпращането на военни инструктори обратно в Украйна

Поради колебанието сред съюзниците от НАТО относно подобна стъпка

След изказването му много западни политици отхвърлиха подобни намерения.

След това идеята на Макрон за изпращане на войски се трансформира в потенциална инициатива за изпращане на френски военни инструктори в Украйна.

Сирски: Франция ще изпрати военни инструктори в Украйна

Сирски: Франция ще изпрати военни инструктори в Украйна

Той е провел онлайн преговори с френския министър на отбраната Себастиан Лекорню

В края на май "Ройтерс" писа, че френският президент може скоро да обяви такъв план. В началото на юни обаче министър-председателят на страната Габриел Аттал увери, че Франция "няма такъв проект", макар да отбеляза, че въпросът за изпращане на инструктори в Украйна не е табу.

Лондон иска да изпрати военни инструктори в Украйна

Лондон иска да изпрати военни инструктори в Украйна

Великобритания и нейните съюзници избягваха официално военно присъствие в Украйна, за да намалят риска от пряк конфликт с Русия

В началото на юни руският външен министър Сергей Лавров заяви, че има основания да се смята, че френски инструктори вече работят в Украйна. Според министъра тези военнослужещи, без оглед на техния статут, представляват легитимна военна цел.