Властите в Австрия наредиха в петък временно разхлабване на блокада за тези, които не са напълно ваксинирани срещу COVID-19 през Коледа и Нова година. Това е възможно, благодарение на спад в броя новозаразени, съобщи "Ройтерс".

"Коледа трябва да ни покаже още веднъж колко важен е контактът с нашите близки и колко ценно е времето заедно", каза министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн.

Австрия беше първата страна в Западна Европа, която отново наложи блокирането миналия месец - четвъртата от пандемията - тъй като броят заразени достигна рекордни нива. Това доведе и до повторни улични протести срещу мерките и задължителното ваксиниране.

Австрия планира глоби до 3600 евро за отказващи Covid ваксина

Австрия планира глоби до 3600 евро за отказващи Covid ваксина

Ще има изключения за бременни, хора, които не могат по медицински причини и преболедували в последните 6 месеца

Тъй като случаите обаче намаляха оттогава, правителството облекчи пълното блокиране миналия уикенд, но запази ограниченията за неваксинираните и планира да направи ваксинацията задължителна от февруари, като наложи и глоби.

Въпреки облекченията за празниците, австрийското правителство, подобно на други по света, се подготвя за нови вълни заразени. До момента в страната са регистрирани 75 случая на Омикрон.

Докато на неваксинираните австрийци обикновено не е позволено да се срещат с повече от един човек наведнъж от друго домакинство, те ще могат по изключение да се присъединят към събирания до 10 души от 24 до 26 декември и на 31 декември, каза Мюкщайн.

Мюкщайн отказа да каже дали Австрия ще наложи още едно пълно блокиране през януари заради Омикрон, но каза, че страната изостава с две до три седмици от Дания и Великобритания, където ситуацията е тревожна.

Австрия вдига локдауна в неделя, но само за ваксинираните

Австрия вдига локдауна в неделя, но само за ваксинираните

Новината потвърди новият канцлер Карл Нехамер

"Не мога и няма да изключа нищо за януари", каза той.