Във Виена се вдигна на протест срещу решението на австрийските власти за задължителна ваксинация срещу коронавирус, което трябва да влезе в сила от февруари 2022 г., съобщи The New York Times. Демонстрации в австрийската столица се провеждат за втори пореден уикенд, предаде кореспондентът на ТАСС.

Според изявление на полицията 1400 полицаи от различни региони на Австрия осигуряват охрана на митингите. Движението в центъра на Виена е парализирано заради блокирани пътища за преминаване на протестиращи. В Австрия, поради четвъртата вълна на пандемията, беше въведен общонационален локдаун за всички жители и ограничения за напускане на дома от 22 ноември до 12 декември.

Виена разхлабва строгите мерки от 3 май

Виена разхлабва строгите мерки от 3 май

Но ограниченията ще падат предпазливо

Блокирането и планът за въвеждане на задължителни ваксинации от февруари 2022 г. се оказаха непопулярни в австрийското общество и доведоха до безпрецедентни масови протести. Първата голяма демонстрация във Виена срещу задължителните ваксинации и мерките на австрийското правителство за борба с коронавирусната инфекция се състоя на 20 ноември и събра по данни на полицията около 40 хиляди души.

Тогава организаторите заявиха за почти 100 хиляди участници. По същото време в други австрийски градове се проведоха масови протести. На 4 декември във Виена се проведе втората голяма протестна акция с участието на повече от 40 хиляди души. Сред протестиращите имаше много ваксинирани граждани. Те се застъпиха свободата на избор по въпроса за ваксинацията срещу коронавирус.