Канцлерът на Австрия Карл Нехамер в неделя отхвърли слуховете за предсрочни избори.

"Нашата ясна цел са избори през есента на 2024 г., както е предвидено от закона", каза той за ORF.

Нехамер отрече предположенията, че Народната партия може да използва кризата за предсрочно гласуване, като се възползва от проблемите в опозиционната Австрийска социалдемократическа партия

"Имам да завърша законодателен период.", отсече той. 

Правителството все още има да изпълни много планирани ангажименти, заявиха наскоро той и вицеканцлерът Вернер Коглер. Вицепрезидентът не пожела да каже дали може да се продължи със Зелените в следващия период. Първо трябва да изчакате резултата от изборите.

Нехамер защити коалицията на ÖVP на Долна Австрия с Партията на свободата.

Той посочи, че исканията на SPÖ не са поносими, тъй като са стрували милиарди:

"Тогава трябва да действате по съответния начин, също и от отговорност към страната."

Нехамер засегни и други проблеми за страната, сред които недостига на работници. 

Той заяви, че гледа отвъд австрийските граници:

"Ние също трябва да проучваме. В допълнение към споразумението с Индия за квалифицирани работници, от което човек има голям интерес, ще трябва да "разшири хоризонта, когато става дума за грижи, той мисли за "контингенти за грижи" с трети страни. Като пример, канцлерът посочи Мароко.

Нехамер на границата: Шенген е едно, реалността друго

Нехамер на границата: Шенген е едно, реалността друго

На България й трябват още технически способности за Шенген

От друга страна, той подчерта, че хората, дошли нелегално в Австрия, трябва да бъдат депортирани. Правителственият глава защити и предложението си социални помощи да се дават едва след пет години.

Въпреки че не се ангажира с конкретно обезщетение, той многократно спомена минималния доход.

Нехамер също повдигна идеята за автомобилна среща на върха.

Припомняме, че в периферията на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел беше договорено леките автомобили с двигатели с вътрешно горене да могат да се експлоатират след 2035 г., но само с електронни горива.

ЕС забранява новите коли с ДВГ от 2035 година

ЕС забранява новите коли с ДВГ от 2035 година

Очаква се това да направи електромобилите по-евтини

В началото на март месец Шведското председателство на ЕС реши да отложи официалното подписване на новите стандарти за емисии на CO2 за автомобили и микробуси, първоначално планирано за 7 март, "за по-късно заседание на Съвета". Самата ратификация беше представена като формалност, но се сблъска с къде очакване - къде неочаквани пречки.

Италия също заплаши да се противопостави на реформите. Заедно с България и Полша, които също не са съгласни с плановете, страните могат да блокират новото законодателство в последния момент.