Австрийският президент Александър ван дер Белен е съгласен с диагнозата на френския президент Еманюел Макрон относно европейската сигурност и НАТО.

Ван дер Белен коментира своята оценка на изявленията на Макрон след разговори във Виена с белоруския президент Александър Лукашенко, съобщава ТАСС.

Макрон: Системите след ВСВ са в криза, помнете историята, национализмът е война

Макрон: Системите след ВСВ са в криза, помнете историята, национализмът е война

Кризата е безпрецедентна, нужни са "нови начини на сътрудничество, нови съюзи"

Ван дер Белен обръща внимание на факта, че в ЕС често е трудно да се стигне до общо становище в областта на външната политика, защото се изисква съгласието на всички 28 държави, а не само на президента или външния министър на една конкретна държава.

"За да стигнем до консенсус, често отнема много време. Понякога съм ироничен: гледайки на политическата структура на ЕС ме удивлява не колко време отнема, а че ЕС дори съществува."

"Знаете новата инициатива на президента Макрон, която той изрази в британското списание The Economist", допълва той

Визията на Макрон за Русия е в Европа, но Путин има други идеи

Визията на Макрон за Русия е в Европа, но Путин има други идеи

Имаме право да не бъдем откровени врагове с враговете на приятелите си?

"Мисля, че Макрон е прав за диагнозата по различни точки. Ще обсъждаме дълго време как да се измъкнем от това", коментира Ван дер Беллен, отговаряйки на въпрос на журналисти за сигурността в ЕС.

По-рано, френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю, че координацията е напълно загубена в рамките на НАТО, алиансът е в състояние на "мозъчна смърт".

Той отбеляза също, че Европа трябва да започне да мисли за себе си като за независима геополитическа сила, в противен случай тя "няма да контролира съдбата си".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и германският канцлер Ангела Меркел не бяха съгласни с оценката на Макрон за ситуацията на алианса.

Европа създава собствени ПВО и ПРО с космическо прихващане
Обновена

Европа създава собствени ПВО и ПРО с космическо прихващане

"Спектърът на заплахи за европейската територия се развива"

Президентът на Австрия отбелязва, че по време на разговорите с Лукашенко са обсъдени въпроси за търговското и икономическото сътрудничество, политическото взаимодействие, запазването на обща историческа памет и темите за правата на човека.

Александър ван дер Белен отбелязва известно сближаване между Беларус и Европейския съюз и посещението на белоруския лидер е част от този процес.

"За мен лично вашето посещение във Виена е особено важно. На първо място, след моето лично посещение в Беларус през 2018 г. при откриването на мемориала в Мали Тростенец", заяви австрийският президент.

Той отбелязва, че много австрийци все още не знаят много за това място на памет в сравнение с други големи концентрационни лагери, които са действали на територията на Европа по време на войната.

Подаръкът на Макрон за Русия

Подаръкът на Макрон за Русия

Изявлението на Макрон само е "зарадвало" Москва, но не повече

"И вашето посещение ще бъде важен момент в задълбочаването на тези отношения. ЕС си сътрудничи с Беларус в рамките на Източното партньорство. То също заслужава задълбочаване", заяви австрийският президент.

Ван дер Белен коментира приноса на Беларус за уреждането на конфликта в Украйна, предоставяйки платформа за преговори между страните.

Отговаряйки на въпросите на журналистите, той подчертава, че Минските споразумения проправят пътя, по който може да се намери начин за разрешаване на ситуацията.

"Оценяваме интереса ви към задълбочаване на отношенията и искаме да кажем, че това е взаимно. Ще поддържаме връзка. И това няма да е последното посещение в Австрия и Беларус", допълва Александър ван дер Белен.

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

Европа да се събуди и да контролира съдбата си, Макрон не вярва в чл. 5