Президентът на САЩ Джо Байдън, въпреки пълната си подкрепа за Израел и желанието му да удари бойците на "Хамас", методично отлага планираното нахлуване в Газа, пише порталът Axios, позовавайки се на американски официални лица.

Байдън използва посещенията на американски служители в Израел (включително собственото си), за да спечели време. Той също така изясни, че Америка не иска Израел да действа импулсивно или без да зачита интересите на САЩ.

Байдън иска хуманитарната помощ да достигне до възможно най-много палестинци, за да се ограничи хуманитарната криза и масовата реакция по света. Той също така иска около 500 американски граждани, хванати в капан в Ивицата Газа, да се измъкнат, преди боевете да се засилят.

Той се нуждае от повече време, за да засили военното присъствие на САЩ в Близкия изток на фона на нарастващите страхове, че Иран или подкрепяните от Иран групировки ще нападнат Израел.

Байдън се опасява, че една импулсивна атака срещу Ивицата Газа ще доведе Израел до дълга, кървава градска война, която може да отнеме живота на десетки хиляди хора, без да унищожи "Хамас".

И накрая, пише Axios, американският президент иска да спечели време за израелския премиер Бенямин Нетаняху, който има свои собствени причини да се колебае.

Израел се съгласи да отложи нахлуването в Газа засега, така че САЩ да могат да насочат противоракетната отбрана към региона, съобщи Wall Street Journal по-късно в сряда, цитирайки американски и израелски официални лица.

Си Ен Ен: САЩ предупреждават Израел срещу мащабни сухопътни операции, спомняйки си за Ирак

Си Ен Ен: САЩ предупреждават Израел срещу мащабни сухопътни операции, спомняйки си за Ирак

Американски експерти споделят свой опит от Мосул и Фалуджа