Американски военни съветници се опитват да разубедят Израел от бруталните битки в градовете, които Съединените щати водеха по време на войната в Ирак, така че израелците да не затънат в кървави сблъсъци в Ивицата Газа, пише Си Ен Ен, позовавайки се на свои източници.

Помагайки на израелската армия да разработи няколко стратегии за победа над "Хамас", американските съветници в Израел използват поуките, научени по-специално от битката при Фалуджа през 2004 г., една от най-смъртоносните битки от войната в Ирак.

Вместо пълномащабна сухопътна офанзива срещу Газа, която може да застраши заложниците и цивилните и да ескалира допълнително напрежението в региона, американските военни съветници призовават израелците да използват комбинация от прецизни въздушни удари и насочени нападения на специални сили.

Те също така разчитат на стратегии, разработени по време на битката на коалицията срещу екстремистите на "Ислямска държава" (ИД) за иракския град Мосул, които разчитаха в голяма степен на специални сили.

Подобно на "Хамас", бойците на ИД бяха построили тунели из Мосул и използваха цивилни като жив щит, правейки битката за града по-трудна и продължителна, отколкото се очакваше първоначално.

За да помогне за тежестта на посланието си, администрацията на Байдън изпрати генерала от морската пехота Джеймс Глин в Израел, за да съветва армията на страната относно тактическото планиране на офанзивата.

Глин има богат боен опит в Ирак, особено във Фалуджа, където командва войски по време на някои от най-кървавите битки там, са заявили източниците на Си Ен Ен.

NYT: САЩ съветват Израел да отложи нахлуването в Газа

NYT: САЩ съветват Израел да отложи нахлуването в Газа

Според изданието Пентагона помага на Израел да планира своите военни операции, включително сухопътна инвазия