Администрацията на Байдън е посъветвала Израел да отложи наземното си нахлуване в Газа, надявайки се да спечели време за преговори за освобождаване на заложници и да осигури доставката на хуманитарна помощ за палестинците в анклава, съобщи New York Times, цитирайки няколко американски служители.

По-рано Bloomberg също съобщи, позовавайки се на свои източници, че администрацията на Джо Байдън, както и някои европейски лидери, оказват натиск върху Израел да отложи операцията срещу "Хамас".

Предната вечер се проведе пореден телефонен разговор между Байдън и израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Американците също искат повече време, за да се подготвят за евентуални атаки срещу интересите на САЩ в региона от страна на подкрепяни от Иран групи - за които има сериозни опасения, че при голяма наземна операция в Газа ще се засилят.

Събеседниците на вестника отбелязват, че американската администрация не отправя изисквания към Израел и продължава да подкрепя наземното нахлуване и целта на Израел да ликвидира "Хамас".

Съветът за забавяне на наземната операция е бил предаден на израелците от министъра на отбраната Лойд Остин. Пентагона помага на Израел да планира своите военни операции, включително сухопътна инвазия, твърди изданието.

В същото време неназован дипломат от израелското посолство във Вашингтон отрече правителството на САЩ да съветва израелците да отложат наземната инвазия.

"Ние водим тесен диалог и консултации с американската администрация. САЩ не оказват натиск върху Израел по отношение на наземната операция", каза той.

По-рано бе съобщено, че израелски военни самолети са нанесли удари по цели в Ивицата Газа, както и по две летища в Сирия и джамия в окупирания Западен бряг, за които се предполага, че са използвани от бойци, а в неделя следобед втори конвой с хуманитарна помощ започна да преминава в Газа от Египет.

Хамас и Иран обсъждат как да спрат атаките срещу Газа

Хамас и Иран обсъждат как да спрат атаките срещу Газа

Сближаване на позиции