Иран ще запази забраната си за преговори със САЩ. Това обяви върховният лидер на Ислямската република аятолах Али Хеменеи, описвайки двете страни като непримирими врагове, ден преди 40-годишнината от завземането на американското посолство в Техеран, съобщават световните информационни агенции.

Върховният лидер на Иран нападна презрително също така и френския президент Еманюел Макрон за това, че се опитва да насърчава преговори между САЩ и Иран.

Иран обвини САЩ и арабски държави за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан

Иран обвини САЩ и арабски държави за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан

Израел също е сред обвинените

"Френският президент, който казва, че една среща ще сложи край на всички проблеми между Техеран и Америка, е или наивен, или съучастник на Америка", коментира Хаменеи.

Макрон се опита да уреди неуспешна среща между иранския президент Хасан Рохани и американския му колега Доналд Тръмп в кулоарите на Общото събрание на ООН през септември.

"Един от начините за блокиране на политическата инфилтрация на Америка е да се забранят всякакви разговори с Америка. Това означава, че Иран няма да се поддаде на натиска на Америка. Онези, които вярват, че преговорите с врага ще решат проблемите ни, бъркат 100 процента", подчерта още най-силният човек в Иран.

САЩ засилва икономическия натиск срещу Иран

САЩ засилва икономическия натиск срещу Иран

"Ще продължим още, още, още, още... конкретни идеи, които ще следваме", обяснява Мнучин до Нетаняху

Отношенията между двамата врагове достигнаха криза през последната година, след като Тръмп оттегли САЩ от ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили, според което Техеран прие ограничения на ядрената си програма в замяна на премахването на санкциите.

Вашингтон възстанови санкциите, целящи спиране на целия износ на ирански петрол, заявявайки, че се стреми да принуди Иран да преговаря за постигане на по-широко споразумение. Хаменей забрани на ирански официални лица да водят подобни разговори, освен ако САЩ не се върнат към ядреното споразумение и не отменят всички санкции.

Годишнината от завземането на американското посолство скоро след Ислямската революция в Иран през 1979 г. се отбелязва с демонстрации на тълпи, скандиращи "Смърт за Америка" в цялата страна.

Иран за Багдади: САЩ просто убиха създанието си

Иран за Багдади: САЩ просто убиха създанието си

Ислямската република обвинява САЩ за създаването на ДАЕШ