Посланикът на Франция в Азербайджан е бил извикан във външното министерство в Баку и му е била връчена протестна нота срещу резолюцията на Сената на Франция за признаване на независимостта на областта Нагорни Карабах, за която беше гласувано почти единодушно снощи. Това обявиха от азерското външно ведомство.

Френският сенат прие вчера документ, призоваващ правителството на страната да признае независимостта на южнокавказката област - символична територия както за Азербайджан, така и за Армения - с 305 гласа "за" и само един глас "против". Резолюцията не е правно обвързваща.

Азербайджан предлага да премахнат Франция от Минската група на ОССЕ
Обновена

Азербайджан предлага да премахнат Франция от Минската група на ОССЕ

Защото призовава за признаване на Република Нагорни Карабах

Правителството на Азербайджан реагира тутакси, критикувайки остро резолюцията заедно с Турция като "обикновен лист хартия".

Териториалният конфликт, датиращ от края на 1980-те години, когато областта провъзгласи независимостта си от Азербайджанската съветска социалистическа република, отново пламна на 27 септември 2020 г.

Напрежението се засили по линията на контакт в Нагорни Карабах, прераствайки в смъртоносен военен конфликт, като страните се обвиняваха взаимно за започване на атаките.

Френският Сенат иска признаване на Нагорни Карабах

Френският Сенат иска признаване на Нагорни Карабах

Въпреки критиките на правителството, което иска по-умерена позиция

Армения, Азербайджан и Русия подписаха съвместно изявление на 9 ноември, предвиждащо спиране на огъня в спорната област, започващо от 10 ноември, дни след като азербайджанските сили превзеха Шуша, вторият по големина град в самопровъзгласилата се република. Съгласно разпоредбите на документа Русия, посредническа сила в конфликта, разположи мироопазващи сили на територията, която преди това беше под контрола на Армения в Нагорни Карабах.

Мироопазващи подразделения бяха изпратени и в коридора Лачин, който свързва столицата на Нагорни Карабах Степанакерт с Армения, като руското военно министерство потвърди, че участват 1 960 военнослужещи.

Турция се нахвърли на френския сенат за признаването на Нагорни Карабах

Турция се нахвърли на френския сенат за признаването на Нагорни Карабах

"Проява на абсурдно, нелепо, извън всякакви факти" разбиране за ситуацията

Руският президент Владимир Путин заяви, че споразумението ще включва размяна на военнопленници, като "всички икономически и транспортни контакти трябва да бъдат деблокирани".

Отделно страните се споразумяха да осигурят безопасното завръщане на разселените местни жители, напуснали домовете си, когато конфликтът избухна, и да се справят с други належащи хуманитарни въпроси.

По отношение на териториалните придобивки, споразумението за спиране на огъня предвижда, че Азербайджан запазва всички територии, които е поел под контрол по време на конфликта.