Азербайджанското национално събрание предложи в четвъртък правителството на страната да поиска отстраняването на Франция като един от съпредседателите на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), след като френският сенат гласува в подкрепа на резолюция, призоваваща за признаване на Република Нагорни Карабах.

Минската група на ОССЕ е основана през 1992 г., по време на Нагорно-Карабахската война 1988-1994 г., за да насърчи мирното решение в региона, претендиран както от Азербайджан, така и от Армения, и е със съпредседатели Франция, САЩ и Русия.

Последното напрежение между Баку и Ереван на спорната територия завърши с прекратяване на огъня по-рано този месец.

Тогава френският президент Еманюел Макрон заяви, че Париж ще застане до своя "исторически приятел" Армения "в този труден момент."

Френският Сенат иска признаване на Нагорни Карабах

Френският Сенат иска признаване на Нагорни Карабах

Въпреки критиките на правителството, което иска по-умерена позиция

"Мили Меджлисът (парламент) призовава правителството на Азербайджан да призове ръководството на ОССЕ да отзове Франция, която със своята позиция и изявления през последните дни постави под въпрос собствения си неутралитет, от съпредседателите на Минската група", се казва в документа, за който гласува мнозинството от членовете на парламента, съобщава ТАСС.

Изявлението съдържа и предложения "за преразглеждане на съществуващите политически отношения между Азербайджан и Франция", както и "за задълбочен анализ на икономическите връзки между двете страни и предприемане на подходящи мерки".

По време на дискусиите на заседанието на парламента в четвъртък по  резолюцията, приета от френския сенат, редица депутати предложиха отзоваване на азербайджанския посланик в Париж за консултации и да се прекъснат всички отношения с горната камара на френския парламент.

305 френски сенатори от 306 участници в срещата гласуваха за приемането на документа. Както обясняват експерти, резолюцията има консултативен характер и не обвързва правителството.

На свой ред азербайджанското външно министерство определя резолюцията като провокация и подчертава, че тя няма юридическа сила.

Турция се нахвърли на френския сенат за признаването на Нагорни Карабах

Турция се нахвърли на френския сенат за признаването на Нагорни Карабах

"Проява на абсурдно, нелепо, извън всякакви факти" разбиране за ситуацията