Министърът на икономиката Теодор Седларски участва в Петия източен форум Берлин 2017, който се проведе вчера в германската столица. Бъдещето на европейското и евразийското партньорство беше темата на тазгодишното издание на форума.

В него взеха участие президентът на Германската индустриално-търговска камара Ерик Швайцер, председателят на борда на Евразийската икономическа комисия Тигран Саргсян, управляващият директор на Източната комисия на германската икономика и правителствени представители на Казахстан, Украйна и Хърватска. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката. 

Седларски участва в кръгла маса на тема "Дигитализацията като свързващ мост между Изтока и Запада", заедно с държания секретар в Министерството на икономиката на Хърватия, представителя на Евразийската икономическа комисия, както и мениджъри на SAP и Deutsche Telekom.

Министърът представи българските постижения в цифровата икономика и амбицията на страната да бъде дигитален хъб в Югоизточна Европа, както и подготвяната от екипа му българска стратегия за Индустрия 4.0. Министър Седларски изтъкна необходимостта от инвестиране в новите идеи и от добри финансови модели за подкрепа на стартиращите компании.

Разговорите и срещите по време на форума бяха обединени в тематични дискусии, в които участваха ръководители на водещи международни технологични компании. Участниците обсъдиха предизвикателствата пред икономическото партньорство между Европа и Евразия, породени от миграцията, евроскептицизма, Брекзит и национализма, както и възможността да бъде установено общо икономическо пространство от Лисабон до Владивосток.

Първият ден от работното посещение на министър Седларски в Берлин ще завърши с откриващо събитие по повод утрешното участие на страната ни като партньор на специализираната международна конференция StartUp Camp 2017.