България и Румъния официално влизат в шенгенското пространство по въздух и море от полунощ. В сила влизат всички разпоредби на шенгенското законодателство. 

Пътниците, които кацнат или излетят от Летище "София" няма да минават граничен контрол, ако идват или отлитат за страна в Шенген. Те ще се насочват през обособените гейтове и ще преминават единствено проверка за летищна сигурност. 

Първият такъв полет у нас след 00:00 часа в неделя е от Неапол.

Пътниците, които са се насочили към държава извън пространството, пък ще преминават през паспортна проверка.

Това не означава обаче пълно отпадане на проверките - когато хората влязат в зоната на летището, ще бъдат проверени самите те и ръчният им багаж за забранени предмети и взривни вещества и след това направо отиват на гейта за самолета.

Това не означава да не се носят документи за самоличност, без такива документи не може да се пътува, заяви по-рано главен комисар Антон Златанов, директор на Главна дирекция "Гранична полиция". На летищата ще продължи да има гранични полицаи, така е в цяла Европа. Там, където няма да извършваме задължителен граничен контрол, преминаваме към компенсиращи мерки. Имаме рискови профили лица, рискови профили автомобили извън летището, рисково поведение. Служителите са обучени", подчерта той.

Граничните полицаи с внимание към децата въпреки въздушния Шенген

Граничните полицаи с внимание към децата въпреки въздушния Шенген

Има недостиг от над 1200 полицаи на границата

За пътуването на деца вече няма да се изисква декларация за детето, както когато пътува от София до Варна със самолет. Родителят може да я носи, но никой няма да му я иска задължително на граничен контрол. В първите месеци граничните полицаи ще бъдат особено наблюдателни към този проблем, тъй като той вълнува обществото.

Решението за влизане в Шенген и по суша е изцяло политическо, професионални пречки няма. Като структура сме готови и само да ни бъде посочена дата, можем да започнем работа и на сухопътни граници. Именно там ще се усети най-голямото облекчение, заяви още главен комисар Антон Златанов. Той обаче очаква едно поредно тежко лято с безброй желаещи да пътуват към Гърция.

За мигрантския натиск от Гранична полиция смятат, че в момента е по-трудно да се минава през България, затова и мигрантите заобикалят нашата страна. Добрите резултати се постигат на ръба на възможностите. Има недостиг от над 1200 полицаи на границата. В момента 165 души от "Фронтекс" са разпределени на граница, те ще останат няколко месеца, след което ще се анализира ситуацията.

Летищата у нас са готови за Шенген по въздух

Летищата у нас са готови за Шенген по въздух

МВР министърът инспектира как ще се прилагат шенгенските процедури от 31 март

Аерогарите у нас са напълно готови за Шенген по въздух. Това заяви по-рано тази седмица вътрешният министър Калин Стоянов след проверка на летище София.

Граничните проверки между България и Румъния на река Дунав остават и след приемането на двете страни в Шенген по въздух и вода на 31 март. Това съобщи на 20 март за БНР източник от Европейската комисия.

По думите му речните граници между страните членки се разглеждат като сухоземни, а по тях граничният контрол за България и Румъния все още остава.

През месец януари евродепутати настояха ЕК изрично да се произнесе дали речните граници и пристанища влизат в обхвата на споразумението за частично приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Повод за запитването станаха редица въпроси и сигнали от български превозвачи, които и до днес прекарват часове и денонощия в чакане на опашка за фериботните връзки с Румъния при пунктовете Оряхово - Бекет и Силистра - Кълъраш.

България и Румъния продължават заедно борбата за сухопътен Шенген

България и Румъния продължават заедно борбата за сухопътен Шенген

Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и външният министър Румъния Луминица Одобеску

България също обяви, че ще започне да издава визи на руски граждани от 1 април 2024 г. Шенгенската виза не гарантира влизане в страната. Възможно е от посетителя да бъде поискано да представи допълнителни документи на границата, предупредиха от МВнР.

Европейската агенция "Фронтекс" засили присъствието си в България и увеличава служителите си от 150 на 500-600. Това заяви в края на февруари вътрешният министър Калин Стоянов. Той уточни, че това се прави по искане на страната ни. Допълнителните сили пристигат от 20 март.