България заби нож в гърба на Сърбия. Това е заявил ръководителят на сръбския правен екип пред Международния съд в Хага Душан Батакович, цитиран от БНР.

Острата реакция идва след изявлението на България, че подкрепя правото на Косово да бъде независима държава.

Коментарът на Батакович е направен по време на започналото по искане на Белград заседание, което трябва да установи дали косовската независимост е правомерна.

Според него дори Албания е била по-малко антисръбски настроена по време на дебатите. Той обвини в това българския представител Златко Димитров.

Това е най-острата реакция на сръбския правен екип, изразена по време на изслушванията в Хага, където Белград търси отговор от най-висшата съдебна инстанция дали независимостта на Косово не е в разрез с установените правила в световните отношения.

Всички медии в западната ни съседка обръщат внимание на казаното от Душан Батакович. Той е бивш съветник на президента Борис Тадич и беше един от водещите преговарящи за статута на Косово преди няколко години, когато процесът се ръководеше от международния посредник Марти Ахтисаари.

Сърбия е особено чувствителна по отношение на реакциите на България, казава посланикът на Сърбия у нас Александър Църквеняков, цитиран от БНР.

Иначе, посланикът на Сърбия приветства отпадането на визите за сръбски граждани и заяви, че това ще доведе до повече сръбски туристи в България и до засилване на двустранните бизнес контакти.