Опасността от джихадистки нападения на Балканите се увеличава.
Това се твърди в нов американски анализ, цитиран от Дойче веле.

Един от посочените в него изводи е, че Косово може да се превърне в притегателен център за всички албански общности на Балканите.

В публикация на анализаторската интернет мрежа „Интернешънъл аналист нетуърк" се изброяват радикалните ислямски елементи на Балканите и свързаните с тях опасности от тероризъм и насилие.

В основата на засилените опасения за възможни джихадистки атаки стои активността на ислямистите в отделните държави на полуострова, подкрепяна от близкоизточни религиозни екстремисти и от финанси, идващи от богатите албански общности в чужбина.

Един от примерите в анализа е създадената през май тази година партия в Косово наречена „Национална партия за голяма Албания"

Нейната цел, според публикацията, е обединението на албанските общности в една държава на Балканите с център Косово.

Финансирането на дейността й идвало от живеещи в САЩ албанци в щатите Ню Йорк и Ню Джърси.

Те също така подкрепяли радикалните ислямски елементи в Тетово и Албания

Навсякъде на Балканите, продължава анализът, от поне 15 години има ислямски престъпни и терористични мрежи

От Албания около 150 офицери, уволнени от албанските тайни служби за сигурност, са преминали на работа в други балкански държави, включително в България, където работели като офицери по сигурността „в законни и не съвсем законни организации", се твърди в анализа.

Местните балкански организации са поддържани и вдъхновявани от многобройни ислямски организации, присъстващи в региона под прикритието на благотворителността и хуманитарната помощ.

Много от тях според анализа са свързани с протерористични организации или терористични групи.

Една от тях е кувейтската „Общество за възраждане на ислямското наследство", която е финансирала албански имами в Македония, и която е в черния списък на ООН заради връзките й с Ал-Кайда.

Босна даде паспорти на голям брой муджахидини и вакхаби, участвали на страната на мюсюлманите във войната.

В анализа се твърди, че и България миналата година е разкрила своя собствена джихадистка мрежа, а в Сърбия има радикални групи в Санджак, се посочва още в анализа.

Проблемът на съществуването на радикално ислямски групи е тенденцията им да пробягват към насилие, подчертават анализаторите, като според тях експлозиите в Тирана през март тази година се приписват на местни ислямисти.

Департаментът за вътрешната сигурност на САЩ неофициално смятал и унищожителните пожари в Гърция през 2007 за форма на „пиротероризъм", извършен от местни джихадисти.

В анализа се говори не само за дълбоко проникване и вкореняване на радикален ислям на Балканите но и за „по-голям ислямски план за дестабилизация" на региона.

Руско-американският антагонизъм на Балканите, според публикацията, помага на скритата инвазия на джихадистите.

Във всичко това анализаторите виждат сигнали за нарастваща опасност от атаки, особено през лятото, и най-вече в Косово, Албания и Македония.