Преговарящият от ЕС за Брекзит Мишел Барние каза, че британският премиер Тереза ​​Мей трябва да одобри постоянен митнически съюз с Общността - както е предложено от опозиционната Лейбъристка партия - за прекъсване на задънената улица, свързана с наближаващия им развод.

Барние каза на пресконференция в Люксембург, че времето е "изключително кратко" за сключване на сделка преди Великобритания да напусне на 29 март, отбелязва "Ройтерс".

Великобритания ще показва мускули по света след Брекзит

Великобритания ще показва мускули по света след Брекзит

Принципът "Глобална Великобритания" на премиера Тереза Мей трябва да влезе в действие

"От наша страна е ясно, че няма да отворим споразумението за оттегляне, но ще продължим дискусията си през следващите дни", каза Барние след разговори с британския си колега Стивън Баркли.

ЕС призовава Мей да работи с лидера на лейбъристите Джереми Корбин, за да позволи ратифицирането на споразумението за оттегляне, което тя договори с Брюксел. Британските законодатели решително отхвърлиха сделката, договорена през ноември, при гласуване миналия месец, оставяйки Великобритания в курс на твърд Брекзит.

Мей иска повече време за сделка по Брекзит

Мей иска повече време за сделка по Брекзит

Лейбъристите я обвиниха, че "цинично" тича по часовника

"Намерих писмото на Корбин интересно в тон и съдържание", каза Барние по-рано през деня в Люксембург за предложенията на Брекзит на лидера на труда, изпратени до Мей. - Нещо трябва да даде британската страна.

В отговора си до Корбин, Мей отхвърли идеята за митнически съюз, като заяви, че Великобритания трябва да може да прави търговски сделки след Брекзит.

"Това време, което остава, е изключително кратко", каза Барние на съвместната пресконференция с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел. "Споразумението за оттегляне, с което се съгласихме с правителството на Тереза ​​Мей ... остава най-добрият начин да се гарантира правилното оттегляне на Обединеното кралство."

Бетел отново припомни, че Лондон се е стремял и искал Брекзит, а не ЕС.