Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е във Вашингтон, за да обсъди преговорите от Доха и промените в климата, пише EU Observer.

Но анализатори, цитирани от изданието, се съмняват, че ще има пробив по някой от двата въпроса.

Преговорите в Доха започнаха през 2001 година с цел да се намалят ограниченията пред търговията в световен мащаб и бяха замразени миналата година, когато всички страни поискаха още отстъпки, особено що се отнася до субсидиите за селското стопанство.

Според говорител от Вашингтон американската страна не очаква значим напредък по този въпрос по време на посещението на Барозу.

Европа и САЩ са основните страни в преговорите и са критикувани за протекционизъм в областта на земеделието.

Председателят на ЕК възнамерява също да акцентира на промените в климата, свързани с вредните газови емисии и на инициативите на Европейския съюз за предотвратяване на бъдещи вреди за околната среда.

Изданието посочва, че тази седмица ЕК трябва да представи нов доклад за последиците за Европа от глобалното затопляне. Според Файненшъл Таймс в доклада се прогнозира, че до 2071 г. вследствие на суша и наводнения в Европа, причинени от климатичните промени, ще загиват средно по 90 000 души на година, а щетите от повишаването на морското равнище ще възлязат на десетки милиарди евро.

Наред с това се очаква Барозу да се присъедини към призива на германския канцлер Ангела Меркел за засилване на търговското партньорство между ЕС и САЩ.

През следващите шест месеца, когато председателства ЕС, се очаква Германия да работи за премахване на регулаторните спънки, първоначално в областта на финансовите пазари, патентното и законодателство и авторското право.

САЩ се отнасят предпазливо към инициативата, отбелязва изданието, като подчертават необходимостта да се разбере дали тя се ползва с по-широка подкрепа сред страните членки.