Референдумът за сваляне от власт на румънския президент Траян Бъсеску се провали заради ниска избирателна активност, предаде АП.

Референдумът в Румъния е бил с избирателна активност от 45,92 на сто.

За да бъде признат референдумът за валиден, в него трябваше да участват повече от половината от имащите право на глас. Но сега процедурата за сваляне на Бъсеску остава без юридически последици.

Припомняме, парламентът на страната замрази правомощията на президента след обвиненията на премиера Виктор Понта.

Според тях държавният глава е надхвърлил правомощията си и се меси в правителствените дела - нещо, което Бъсеску категорично отхвърля и призоваваше да се бойкотира всенародното допитване.

Волята на милиони избиратели не може да бъде пренебрегвана, заяви румънският премиер Виктор Понта, намеквайки че ще продължи борбата.

Според Бъсеску обаче е бил отхвърлен опит за държавен преврат.

Решението за отстраняването на Бъсеску беше взето от лявоцентристкото мнозинство в парламента в началото на юли. Провеждането на референдум се изискваше от румънската конституция.

До тук се стигна след покачване на напрежението между правителството на премиера Виктор Понта и държавния глава.

Социаллибералният съюз на Понта упрекна Бъсеску в системно превишаване на правомощия, президентът отговори с обвинения в корупция. Конфликтът прерасна в личен политически сблъсък между двамата държавници.