Сирийският президент Башар Асад заяви в интервю за "Сънди таймс", че силите на Запада в Сирия ставата все по-слаби.

"Преди време, каквото и да бях казал, хората щяха да кажат, че сирийският президент не прави връзка с реалността. Сега е различно. Западът става много по-слаб." - коментира Асад.

По думите му, сега Западът не е в позиция "да обяснява на хората какво се случва".

Той обвинява западните страни в мълчаливо съучастие в извършвана от джихадистите контрабанда на петрол, без да представя доказателства.

"ИДИЛ извършваше контрабанда на петрол, използвайки иракските находища под погледа на американските спътници и дронове, без Западът да каже нищо." - твърди Асад.

Според него, след руската интервенция в Сирия джихадистите са започнали да губят влияние "във всеки смисъл".

Той определя ролята на руската военна авиация като ключова, заявявайки, че се е намесила с огнева мощ, каквато сирийската армия не притежава.

В интервюто Асад твърди, че руснаците не се опитват да му влияят и "не искат нищо" от сирийците, не скита от него да бъде "кукла на конци".

Наред с това той декларира решимост да съкруши силите на опозицията в Алепо, определяйки противниците на своя режим като терористи.

"Част от Алепо беше окупирана от терористите и ние трябва да се отървем от тях." - коментира сирийският президент.

Запитан как спи със съзнанието, че всеки ден в Алепо и на други места в страната биват убивани деца, тоя отговаря през смях:

"Разбирам смисъла на този въпрос. Имам редовен сън. Спя, работя и ям нормално, и спортувам."

Междувременно беше съобщено, че най-малко 6 деца са убити в покрайнините на Дамаск при обстрел на правителствената армия, а 25 са били ранени.