Башар Асад положи клетва за четвърти пореден мандат като президент на Сирия, съобщава "Асошиейтед прес".

Церемонията се проведе в президентския дворец в столицата Дамаск.

Припомняме, на изборите през май Асад спечели 95,1% от гласовете. По този начин той си осигури четвърти пореден 7-годишен мандат като държавен глава на Сирия. Активността на вота беше 78,6% при около 18 млн. гласоподаватели. На изборите обаче нямаше независими чуждестранни наблюдатели.

Днес сирийският президент се закле пред Конституцията и Корана в присъствието на над 600 гости.

Президентските избори доказаха силата на легитимността, дадена от народа на държавата, и дискредитираха изявленията на западни представители за легитимността на властта в Сирия, заяви Асад.

Башар Асад спечели президентските избори в Сирия

Башар Асад спечели президентските избори в Сирия

Очаквана победа и четвърти мандат за президента

Азиатската страна е опустошена след повече от десетилетие на конфликт, при който загинаха близо половин милион души, а няколко милиона бяха принудени да емигрират.

Асад се опитва да се представи като човека, който възстановява страната, след като с помощта на Русия и Иран от 2015 г. успя да си възвърне контрола върху 2/3 от територията й.

Сирийският президент обаче е изправен пред редица предизвикателства - условията за живот не спират да се влошават на фона на тежката икономическа ситуация.

През последните седмици властите повишиха цените на горивата и редица основни хранителни продукти, а проблемите с електроснабдяването се засилиха.

На днешната церемония Асад определи като най-голямата пречка пред инвестициите в Сирия блокирането на огромни суми в банки в Ливан.

Той бе категоричен, че властите ще продължат да работят за преодоляване на трудностите, причинени от западните санкции.

Сирия обвинява САЩ в намеса в президентските избори

Сирия обвинява САЩ в намеса в президентските избори

Очаква се Асад да спечели отново