Президентът на САЩ Джо Байдън обяви инвестиция от 2,3 милиарда долара за подпомагане изграждането на инфраструктура, която може да издържи на екстремни метеорологични условия и природни бедствия, съобщи BBC.

Но в съобщението си той не обяви официално извънредно положение в областта на климата, което би му дало допълнителни правомощия.

Байдън говори в щата Масачузетс, докато горещата вълна носи екстремно време в Европа и Северна Америка. Десетки милиони хора в САЩ в различни щати живеят под предупреждения за горещини тази седмица.

Пожарите в Европа продължават на фона на горещата вълна
Обновена

Пожарите в Европа продължават на фона на горещата вълна

360 души са починали от горещото време в Испания

"Промените в климата са буквално екзистенциална заплаха за нашата нация и за света", каза президентът в речта в сряда, произнесена пред бивша въглищна електроцентрала в град Съмърсет. Здравето на нашите граждани и нашите общности е заложено на карта. Така че трябва да действаме."

Той каза, че новото финансиране ще отиде за разширяване контрола на наводненията, укрепване на комуналните услуги, преоборудване на сгради и подпомагане на семействата с ниски доходи да плащат разходите за отопление и охлаждане.

Той включва 385 милиона долара за подпомагане на държавите да финансират климатични инсталации в домове и обществени охладителни центрове.

Администрацията също планира да предостави допълнителна подкрепа за развитието на вятърна и енергийна енергия в Мексиканския залив и да наложи нови стандарти на работното място, за да защити работниците от екстремни метеорологични условия.

Горещата вълна в Южна Европа предизвиква пожари в Испания, Португалия и Франция

Горещата вълна в Южна Европа предизвиква пожари в Испания, Португалия и Франция

Великобритания също е обхваната от екстремни жеги

Байдън каза, че ще третира екстремните климатични условия като "извънредно положение", но не обяви официално извънредно положение на федерално ниво.

Президентът обаче е подложен на нарастващ натиск от демократи и екологични групи да го направи, след като миналата седмица сенаторът от Западна Вирджиния Джо Манчин, консервативен демократ, каза, че няма да подкрепи законодателство, насочено към справяне с изменението на климата. Това нанесе значителен удар на дневния ред на Байдън. Манчин тогава изрази повече опасения относно инфлацията.

Президентът каза в сряда, че тъй като Конгресът "не действа както трябва", той планира да обяви допълнителни изпълнителни действия през следващите седмици.

"Нашите деца и внуци разчитат на нас, каза той. Ако не поддържаме промените на климата под 1,5C, губим всичко. Няма да можем да го променим."

Байдън встъпи в длъжност, обещавайки да възстанови доверието в САЩ по отношение на действията в областта на климата и да отмени "връщането назад" на екологичната политика на президента Тръмп.

Байдън помага на климата с възобновяема и ядрена енергия, и с малки модулни реактори

Байдън помага на климата с възобновяема и ядрена енергия, и с малки модулни реактори

САЩ и Румъния започват изграждане на първа по рода си АЕЦ с малък модулен реактор в Румъния

В първия си ден той подписа изпълнителна заповед САЩ да се присъединят отново към Парижките споразумения за климата. През април миналата година той обеща да намали емисиите на парникови газове в САЩ с поне 50% до 2030 г.