Президентът на САЩ Джо Байдън каза във вторник, че трябва да се види дали Русия ще предприеме някакви действия за намаляване на военните си операции в Украйна.

В същото време, Вашингтон и неговите съюзници продължават със санкциите и помощта за Украйна.

"Ще видим дали ще изпълнят това, което предлагат, докато преговорите Москва-Киев продължават, каза той в Белия дом след срещата си с премиера на Сингапур Лий Хсиен Лунг. Ще продължим да следим отблизо какво се случва."

Припомняме, че по-рано Байдън потвърди позицията си, че Владимир Путин не бива да остава на власт. Той поясни, че думите му са израз на моралното му възмущение, а не на промяна в политиката на Белия дом - САЩ нямат намерение да предприемат действия за свалянето на Путин.

Байдън потвърди позицията си, че Путин не трябва да е на власт: „Не се извинявам за това“

Байдън потвърди позицията си, че Путин не трябва да е на власт: „Не се извинявам за това“

Думите му са морална оценка, а не политика на Белия дом

"Просто изразих възмущението си. Той не трябва да остава на власт, точно както лошите хора не трябва да продължават да правят лоши неща", коментира Байдън в отговор на CNN.

"Но това не означава, че планираме да направим каквото и да било, за да свалим Путин", добави американският президент.

време на посещението си Полша, след среща с украински бежанци в събота той възкликна: "За бога, този човек (Путин - б.р.) не може да остане на власт!" Тогава Байдън определи руския президент като касапин.

В коментара си пред CNN президентът на САЩ посочи, че е отправил послание към руския народ и към света.

Байдън отрече да е искал свалянето на Путин

Байдън отрече да е искал свалянето на Путин

И НАТО не искал да сменя властта в Русия

Днес Украйна предложи да приеме неутрален статут в замяна на гаранции за сигурност по време на преговорите с Русия в Турция. Това означава, че страната няма да се присъединява към военни съюзи или да приема военни бази, поясниха украинските преговарящи.

Предложенията ще включват също 15-годишен период на консултации относно статута на анексирания Крим, като те могат да влязат в сила само в случай на пълно прекратяване на огъня, заявиха преговарящите пред репортери в Истанбул.

Това са най-подробните и конкретни предложения, които Украйна е поставила публично до момента. Те също така предвиждат гаранции за сигурност в съответствие с член 5 НАТО относно колективната отбрана. Полша, Израел, Турция и Канада биха могли да бъдат сред потенциалните гаранти за сигурност.

САЩ още не виждат Русия да е истински сериозна за мир в Украйна

САЩ още не виждат Русия да е истински сериозна за мир в Украйна

Москва да изтегли силите си от Украйна, настоява Блинкън

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви по-рано днес, че още не е видял "признаци за истински сериозно отношение" на Русия за постигане на мир след нахлуването ѝ в Украйна.