"Не" - така президентът на САЩ Джо Байдън отговори на репортерски въпрос дали призовава за смяна на режима в Русия. Той беше спрян от журналисти на излизане от църквата "Света Троица" в предградието Джорджтаун на Ню Йорк.

В събота в реч в полската столица Варшава той заяви, че Путин "не може да остане на власт", уточнява Би Би Си.

Оттогава администрацията на Байдън омаловажава думите на президента, като твърди, че Байдън е имал предвид, че Путин не трябва да упражнява власт над съседите си.

Байдън: Путин трябва да бъде отстранен от власт

Байдън: Путин трябва да бъде отстранен от власт

В остра реч от Полша и след среща с украински министри

Въпреки нахлуването в Украйна нито НАТО, нито американският президент имат за цел да сменят властта в Русия, заяви пред обществената телевизия ARD германският канцлер Олаф Шолц.

Той уточни, че вече е говорил по въпроса с Джо Байдън.

"Това, което сме длъжни да гарантираме, е да няма нарушаване на целостта и суверенитета на държавите", допълни канцлерът.

Той каза, че според него оръжията, които вече са доставени от Запада, са довели до "значителни успехи".

Стратегическите грешки на Путин

Стратегическите грешки на Путин

Украйна трябваше да бъде блюдото, сложено в чинията на руския свят. А вместо това Киев ще се превърне в язвата, от която тепърва ще страда храносмилателният тракт на руската мечка

Кремъл също реагира, като заяви, че "това не е от компетенцията на Байдън да решава - президентът на Русия се избира от руснаците".

Коментарите предизвикаха известна загриженост сред съюзниците на САЩ, като френският президент Еманюел Макрон предупреди, че словесната ескалация може да попречи на усилията за постигане на примирие.