Президентът на САЩ Джо Байдън и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на Г-20, която се провежда на индонезийския остров Бали и обсъдиха двустранните отношения, включително въпроси, свързани с търговията и сигурността, съобщиха от турското президентство във вторник, цитирани от Ройтерс.

В изявлението се казва, че Байдън е изказал своите съболезнования за загиналите при бомбения атентат в Истанбул в неделя и е казал на Ердоган, че администрацията му ще продължи да подкрепя Турция в опитите й да закупи изтребители F-16.

Байдън също е заявил, че позицията на Турция е важна за кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО и благодари на Ердоган за ролята му във възобновяването на сделката за износ на зърно между Украйна и Русия, съобщиха от турското президентство.

Междувременно Държавният департамент на САЩ излезе с изявление, в което се казва, че двамата лидери "са обсъдили продължаващата тясна координация по въпросите на НАТО и други въпроси от регионално и глобално значение".

"Президентът Байдън изрази признателността си към президента Ердоган за усилията му да поднови Черноморската инициатива за зърно, за която и двамата се съгласиха, че е от решаващо значение за подобряване на глобалната продоволствена сигурност на фона на войната на Русия и че инициативата трябва да продължи", се казва в съобщението.

Припомняме, че в САЩ има сериозна съпротива на Турция да бъде разрешено да закупи нови самолети F-16, както и да модернизира настоящия си флот от такива самолети. Немалка роля за това играе и мощното гръцко лоби в САЩ.

Турция се противопоставя на кандидатурите на Швеция и Финландия за НАТО, като обвинява двете страни, че дават убежище и подкрепа на членове на кюрдски групировки, които Анкара смята за терористични и по-специално сирийските кюрдски "Отряди за народна самоотбрана" (ОНС/YPG). Турция разглежда организацията като сирийски клон на обявената за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК), призната за такава и от САЩ и ЕС.

На срещата на върха на НАТО в Мадрид това лято бе подписан меморандум между двете скандинавски страни и Турция по въпроса и Анкара формално оттегли своето вето, но досега реално няма никакво движение по въпроса и кандидатурите на Швеция и Финландия остават блокирани.

Властите в Анкара обвиниха именно YPG за бомбения атентат в Истанбул в неделя, при който загинаха шест души и бяха ранени 81.

Турция не прие съболезнованията на САЩ за атентата

Турция не прие съболезнованията на САЩ за атентата

Сравни ги с "убиеца, който пристига пръв на местопрестъплението"