Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу е заявил, че Швеция и Финландия все още не са изпълнили всички задължения по споразумението им с Анкара, която засега блокира кандидатурите им за присъединяване към НАТО, и те все още трябва да предприемат конкретни стъпки, предава Ройтерс.

Чавушоглу, разговаряйки с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Истанбул, същевременно каза, че Турция е забелязала, че новото правителство на Швеция под ръководството на премиера Улф Кристерсон предприема решителен подход към изпълнението на задълженията, поети към Турция.

Швеция и Финландия подписаха меморандум през юни, в резултат на който членката на НАТО Турция вдигна ветото върху техните кандидатури за присъединяване към трансатлантическия съюз за сигурност. От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която Турция определя като терористична организация с акронима FETO.

Двете скандинавски страни кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналия месец в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.

Швеция размисли - може и да разположи ядрени оръжия на своя територия

Швеция размисли - може и да разположи ядрени оръжия на своя територия

След като страната стане член на НАТО