Президентът на САЩ Джо Байдън се съгласява с необходимостта от актуализиране на военна политика, която дава на американския лидер широки правомощия в тази област. Това съобщи в петък на редовен брифинг за журналисти прес секретарят на Белия дом Джен Псаки.

"Байдън се съгласява, че правото да се използва военна сила съществува от 20 години и е крайно време да се поднови," каза Псаки, цитирана от АП.

Според нея от страна на президента има "отвореност да се говори за това как точно трябва да изглежда мащабът и обхватът" на правомощията на американския лидер в тази област. "Искаме да проведем тези дискусии и, разбира се, те вече са в ход, най-вече в частен формат със законодатели", добави говорителката на Бекуя дин.

Конгресът, а не президентът, разрешава военните операции в чужбина

Конгресът, а не президентът, разрешава военните операции в чужбина

Дебат за правомощията на държавния глава

В същото време, както смята Псаки, последните удари в Сирия, наредени от Байдън, бяха извършени законно от гледна точка на американското законодателство. "Разбира се, за въздушните удари в Сирия беше извършен пълен преглед и процес от правна гледна точка. Ние сме уверени, че има законов мандат за тази стачка", каза тя.

На свой ред говорителят на Пентагона Джон Кирби на редовен брифинг в петък заяви, че американските военни също подкрепят актуализирането на политиката за използване на военна сила в чужбина. "Министерството изцяло подкрепя усилията за работа с Конгреса за изготвяне на нова резолюция. Очакваме да бъдем пълноправен партньор в тези преговори с Конгреса и ръководството на страната за национална сигурност", каза той. Той отбеляза, че Пентагонът е заинтересован да "има необходимите разрешителни, за да продължи да защитава страната".

Шефът на Пентагона даде подробности за нанесения удар в Сирия

Шефът на Пентагона даде подробности за нанесения удар в Сирия

САЩ са разчитали на разузнавателна информация от Ирак