Конституцията на САЩ дава право на Конгреса, а не на президента, да обявява война. Въпреки това държавният глава, съгласно редица закони, приети по-късно, може да разпореди използването на военна сила в чужбина, като уведоми Конгреса за това, коментира АП.

В сряда американските сенатори от двете партии представиха законопроект, ограничаващ правомощията на президента при използването на военна сила. Това е поредният опит на законодателите да отменят инициативите, приети от Конгреса след поредица от терористични атаки в САЩ през септември 2001 г. Те позволяват на държавния глава да използва военна сила без съгласието на законодателите. Преди това подобни опити на редица конгресмени и сенатори не получиха адекватна подкрепа от целия конгрес.

Байдън мисли да ореже правомощието си да използва сила в чужбина

Байдън мисли да ореже правомощието си да използва сила в чужбина

Нова политика срещу терора

Новата инициатива беше представена от конгресмените Тим Кейн, демократ от Вирджиния и Тод Йънг, републиканец от Индиана. Те се противопоставиха на действащото законодателство, което според тях позволява на САЩ да водят "безкрайни войни" в Близкия изток в продължение на почти две десетилетия.

През нощта на 26 февруари САЩ нанесоха въздушни удари в района на сирийско-иракската граница срещу целите на проирански групировки. Пентагонът заяви, че това е направено в отговор на неотдавнашните атаки в Ирак срещу представители на САЩ и коалицията, с които те проведоха операция срещу терористичната група "Ислямска държава".

Шефът на Пентагона даде подробности за нанесения удар в Сирия

Шефът на Пентагона даде подробности за нанесения удар в Сирия

САЩ са разчитали на разузнавателна информация от Ирак