Президентът на САЩ Джо Байдън назначи генерал Чарлз Браун младши за следващия председател на Съвета на началник-щабовете. Това е най-висшият военен офицер в САЩ, информира БиБиСи.

Генерал Браун, който в момента е началник-щаб на военновъздушните сили, ще замени генерал Марк Мили, чийто мандат изтича през септември.

Председателят е висшият военен съветник на президента.

Обявявайки името на генерал Браун на церемония в Розовата градина на Белия дом, Джо Байдън го нарече воин, който произлиза от горд род на воини.

Той знае какво означава да си в разгара на битката и как да запазиш хладнокръвие, когато нещата станат трудни. Той спечели уважението на нашите съюзници и партньори по целия свят, които смятат генерал Браун за доверен партньор и първокласен стратег, поясни президентът.

Байдън също така благодари на генерал Мили за годините му служба за ръководенето на армията през най-сложната среда за сигурност, с която нашият свят се сблъсква от много дълго време.

Като началник на щаба на военновъздушните сили, генерал Браун наблюдава обучението и оборудването на близо 700 000 военнослужещи както в САЩ, така и в чужбина.

Преди да стане първият чернокож, който служи в сегашната си роля, когато беше избран през юни 2020 г., той беше командир на Тихоокеанските военновъздушни сили за Индо-тихоокеанското командване на САЩ. Започва военната си кариера като пилот, записвайки над 3000 летателни часа и 130 бойни часа.

Белият дом посочва, че генерал Браун е изиграл значителна роля в предоставянето на военна помощ на Украйна и е имал опит в управлението на отношенията между САЩ и Китай.

Ръководителят на ВВС на САЩ: Трябва да посрещнем Китай с бързина, фокус и ангажираност

Ръководителят на ВВС на САЩ: Трябва да посрещнем Китай с бързина, фокус и ангажираност

Генерал Чарлз Браун иска бърза поготовка, за да няма риск от загуба в бъдещ въоръжен конфликт