Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в сряда, че не смята руския си колега Владимир Путин отговорен за неотдавнашните сериозни хакерски атаки срещу американски газопровод и производител на месо. Белият дом заяви, че все още срещата на върха на Байдън с Путин в Женева, Швейцария, на 16 юние в сила, предаде New York Post.

"Президентът Байдън със сигурност смята, че президентът Путин и руското правителство трябва да предотвратяват тези атаки", заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки по време на брифинг. "Нашата гледна точка е, че когато в дадена държава има престъпни образувания, те със сигурност носят отговорност и това е роля, която правителството може да играе и отново, това ще бъде дискусия на срещата на върха", каза Псаки.

По-късно през деня Байдън беше попитан дали ще има последици на хакването на хранителната компания. "Ние разглеждаме внимателно този проблем", каза Байдън. Джо Байдън. Президентът Джо Байдън не вярва, че руският президент Владимир Путин го тества с последните атаки.

"Ще има възможност президентът да обсъди това директно с президента Путин, за да повтори факта, че ние вярваме, че отговорните държави не приютяват престъпници-изкупвачи", каза Псаки.

Русия обяви по-рано, че не очаква голям пробив, когато президентът Владимир Путин и американският му колега Джо Байдън проведат първата си среща този месец. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров.

"Нямаме никакви илюзии и не се опитваме да създадем впечатление, че ще има какъвто и да е пробив, някакви исторически съдбоносни решения", коментира Лавров по време на пресконференция в Москва преди разговорите в Женева на 16 юни.

Срещата лице в лице между двамата държавни глави идва на фона на нива на напрежение между Русия и САЩ, които не са наблюдавани от години, а двете страни омаловажиха очакванията за някакви значими резултати.

Откакто встъпи в длъжност, Байдън наложи нови санкции срещу Москва заради руската роля в мащабната кибератака срещу SolarWinds и намесата в президентските избори през 2020 г.

Русия предупреди САЩ да очакват "неудобни сигнали" преди срещата Путин-Байдън

Русия предупреди САЩ да очакват "неудобни сигнали" преди срещата Путин-Байдън

Руските власти щели да бъдат готови да отговорят на запитванията на Байдън за правата на човека в Русия

Вашингтон също така критикува остро Москва за отравянето и последвалото хвърляне в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални.

Байдън в неделя обеща да повдигне чувствителни въпроси в преговорите, като подчерта, че ще даде да се разбере на Путин, че "няма да стоим безучастно и да го оставим да злоупотребява" с човешките права.