Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря по видеоконферентна връзка с европейските лидери. Те отново изразиха своята загриженост във връзка със струването на руски сили по границите на Украйна и потвърдиха подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, съобщи VoA с позоваване на официално съобщение на Белия дом.

"Лидерите на Европа, НАТО и САЩ подчертаха общия си стремеж към дипломатическо решение за деескалация на сегашното напрежение и обсъдиха проведените наскоро разговори с Русия в различни формати." - се казва в изявлението.

8500 американски военни са в готовност за дислоциране в Източна Европа

8500 американски военни са в готовност за дислоциране в Източна Европа

Заради вероятна руска инвазия...

Участниците в онлайн разговорите са обсъдили "съвместните усилия за сдържане на по-нататъшна руска агресия срещу Украйна, включително подготвянето на сурови последици" за Русия, както и сериозни икономически загуби за нея.

Сред вероятните стъпки, които може да предприемат страните от евроатлантическото пространство, е и укрепване на отбраната по източния фланг на НАТО.

Лидерите са се ангажирали да продължат тесните контакти с трансатлантическите съюзници и партньори, включително в рамките на ЕС, НАТО, ОССЕ.

Във видеоконферентния разговор участваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Олаф Шолц, премиерът на Италия Марио Драги, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, президентът на Полша Анджей Дуда и премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Алиансът е в готовност да изпрати още бойни кораби и самолети