Президентът Джо Байдън ще посети Израел в сряда за разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху и ще изясни, че Израел има право да се защитава. Това съобщи във вторник държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от "Ройтерс".

Блинкън каза след продължителни разговори с Нетаняху, че Байдън ще потвърди отново солидарността си с Израел, който се очаква да предприеме наземно нападение в Газа.

Израел се зарече да унищожи движението "Хамас", което управлява Газа, след като бойци нахлуха в Израел на 7 октомври, убивайки 1300 души, главно цивилни, в най-смъртоносния ден в 75-годишната история на страната.

Байдън ще даде ясно да се разбере, че "Израел има правото и наистина е длъжен да защитава своя народ от Хамас и други терористи и да предотвратява бъдещи атаки", каза Блинкън пред репортери след часове на разговори с военния кабинет на Израел в Тел Авив.

По време на тези разговори той беше принуден да се скрие в бункер за пет минути, когато сирените се включиха.

​ Той каза, че Израел ще информира Байдън за своите военни цели и стратегия и за това как ще провежда операции "по начин, който минимизира цивилните жертви и позволява хуманитарната помощ да тече към цивилните в Газа по начин, който не е в полза на Хамас".

САЩ и Израел се споразумяха да разработят план, който ще позволи на хуманитарната помощ от донорски нации и многостранни организации да достигне до цивилни в Газа, каза Блинкън.

По-рано външният министър на Иран каза, че на Израел няма да бъде позволено да действа в Газа без последствия, като предупреди за "превантивни действия" в следващите часове.

Властите в Газа казват, че повече от 2800 души са били убити там, около една четвърт от тях деца, а повече от 10 000 ранени са в болници, отчаяно недостиг на провизии.

Иранският външен министър Хосейн Амирабдолахиан каза пред държавната телевизия: "Лидерите на Съпротивата няма да позволят на ционисткия режим да предприеме каквито и да е действия в Газа. Всички възможности са отворени и ние не можем да бъдем безразлични към военните престъпления, извършени срещу народа на Газа. "

"Фронтът на съпротивата е способен да води дългосрочна война с врага (Израел) в следващите часове можем да очакваме превантивни действия от фронта на съпротивата", каза той, без да дава подробности.

Иран нарича регионалните държави и сили, които се противопоставят на Израел и Съединените щати, като "фронт на съпротивата". Амирабдолахиан каза, че това не е ограничено до Хизбула в Ливан и добави: "Този фронт е формиран в целия регион, за да запази независимостта на нациите и да противодейства на многократните агресии от страна на ционисткия режим през последните години."

Миналата седмица върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей каза, че Техеран не е замесен в атаката на Хамас срещу Израел, но приветства това, което той нарече "непоправимото" военно и разузнавателно поражение на Израел.

Байдън иска палестинска държава, но без "Хамас"

Байдън иска палестинска държава, но без "Хамас"

Байдън не смята, че американските войски ще са необходими на място, тъй като Израел има една от "най-добрите бойни сили"

Иранският президент Ебрахим Раиси каза в понеделник, че докато Техеран подкрепя палестинската кауза, фронтът на съпротивата срещу Израел е взел свои собствени независими решения.

Припомняме, че Байдън каза в неделя, че въоръжената групировка "Хамас" трябва да бъде елиминирана, но трябва да има път към палестинска държава, след като висши американски служители предупредиха, че войната между Израел и "Хамас" може да ескалира.

Байдън не смята, че американските войски ще са необходими на място, тъй като Израел разполага с една от "най-добрите бойни сили", въпреки че военни кораби се насочиха към района на фона на нарастващите сблъсъци на северната граница на Израел с Ливан.

Обмисля се посещение на Джо Байдън в Израел

Обмисля се посещение на Джо Байдън в Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху покани Байдън на посещение в събота според официални лица

Байдън каза, че посланието му към Иран е да не ескалира конфликта.

Външният министър на Иран Хосеин Амирабдолахян предупреди в неделя, че страната му може да действа, като каза на Ал Джазира, че е предала съобщение на израелските официални лица, че "ако не прекратят своите зверства в Газа, Иран не може просто да остане наблюдател".

"Ако обхватът на войната се разшири, значителни щети ще бъдат нанесени и на Америка", предупреди той.

Израел превзе и окупира Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим по време на войната в Близкия изток през 1967 г. Тел Авив изтегли своите заселници и войски от Газа през 2005 г., преди "Хамас" да превземе ивицата през 2007 г.

Конфликтът доведе до скок на напрежението.