Външният министър на Иран външният министър Хосейн Амирабдолахян предупреди в понеделник, че може да се очаква превантивно действие в следващите часове, съобщава "Ройтерс".

На Израел няма да бъде позволено да предприеме каквото и да е действие в ивицата Газа, без да понесе последствия.

"Лидерите на Съпротивата няма да позволят на ционисткия режим да предприеме каквито и да е действия в Газа. Всички възможности са отворени и ние не можем да бъдем безразлични към военните престъпления, извършени срещу народа на Газа", каза той.

Израел обвини Иран за ударите на Хизбула от Ливан, евакуира 28 селища

Израел обвини Иран за ударите на Хизбула от Ливан, евакуира 28 селища

Целта е отвличане на вниманието от Газа

Припомняме, че израелската армия заяви в понеделник, че Техеран е наредил на контролираното от него движение Хизбула да извърши удари на израелска територия.

"Хизбула извърши поредица от атаки, за да ни отвлече вниманието от военните приготовления на юг (в Газа), по заповеди от Иран и с иранска подкрепа", каза контраадмирал Даниел Хагари, ръководител на пресслужбата на израелската армия, на брифинг в понеделник

Военните обявиха евакуация на жителите на 28 селища, разположени близо до границата с Ливан. Те ще бъдат настанени в къщи за гости за държавна сметка, става ясно от съобщението на израелската армия.

Макрон призова Иран да не ескалира напрежението в региона

Макрон призова Иран да не ескалира напрежението в региона

След серията закани на Иран срещу Израел

Френският президент Еманюел Макрон предупреди иранския си колега Ебрахим Раиси в телефонен разговор в неделя срещу всякаква ескалация на конфликта между Израел и "Хамас". 

В понеделник руският президент Владимир Путин навлезе в дипломатическата арена в Близкия изток в понеделник, провеждайки разговори с пет от основните играчи, включително Иран и водещите арабски сили, в опит да осигури прекратяване на огъня.

Русия, която има отношения с Иран, Хамас, големите арабски сили, както и с палестинците и с Израел, многократно е заявявала, че Съединените щати и Западът са пренебрегнали необходимостта от независима палестинска държава в границите от 1967 г.

Иран заплаши с "дългосрочни последствия", ако Израел не спре геноцида

Иран заплаши с "дългосрочни последствия", ако Израел не спре геноцида

Ситуацията може да излезе извън контрол

Путин е разговарял по телефона с президента на Иран Ебрахим Раиси и със сирийския президент Башар Асад. Той също така планира да разговаря с египетския президент Абдел Фатах Сиси, Абас и израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Израел наложи пълна блокада на Газа, където храната е на привършване.

Дипломатическите усилия се засилват за получаване на помощ в анклава, който е подложен на интензивни израелски бомбардировки след нападението срещу Израел на 7 октомври от бойци на "Хамас", при което загинаха 1400 души.

Израел подготвя сухопътна инвазия в района.

Властите в Газа казаха, че най-малко 2750 души са били убити досега от израелските удари, една четвърт от които деца, и близо 10 000 ранени. Други 1000 души са в неизвестност и се смята, че са под развалините.

Повече от 600 000 цивилни са напуснали Газа

Повече от 600 000 цивилни са напуснали Газа

Израелските власти уведомиха 155 семейства, че техните близки са задържани от "Хамас"