Президентът на САЩ Джо Байдън отмени забраната на Доналд Тръмп транссексуални военнослужители да служат в армията, като изтъкна, че "всички американци", квалифицирани да служат, трябва да могат да го направят, информира "Франс прес".

Новата политика на Байдън беше определена с изпълнителна заповед, подписана в Белия дом.

"Просто казано, транссексуалните военнослужещи вече няма да бъдат обект на освобождаване или раздяла на базата на полова идентичност", се казва в изявлението на Белия дом.

60% от американците подкрепят транссексуални в армията

60% от американците подкрепят транссексуални в армията

Конгресът обсъжда забраната на Тръмп да служат в армията

Военните "процъфтяват, когато са съставени от различни американци, които могат да отговорят на строгите стандарти за военна служба, а приобщаващите военни укрепват националната ни сигурност".

Този ход отменя противоречивото решение на Тръмп през юли 2017 г. да забрани на транссексуални военнослужещи да служат "в каквото и да е качество" в армията.

Като главнокомандващ американският президент има огромна свобода да определя политиките на Пентагона.

Във втори US съд падна забраната транссексуалните да служат в армията

Във втори US съд падна забраната транссексуалните да служат в армията

Веднъж вече магистрати "порязаха" президента Тръмп за намерението му

Тръмп избра да провали план, приложен от предшественика му Барак Обама, за да започнат военните да приемат транссексуални новобранци.

Тръмп твърдеше, че политиката от епохата на Обама била разрушителна, скъпа и каза, че подкопавала военната готовност и другарството сред войниците.

Ала в заповедта на Байдън за отмяна на забраната на Тръмп Белият дом цитира проучване от 2016 г., което е установило, че "позволяването на транссексуалните да служат открито в армията на САЩ би имало само минимално въздействие върху военната готовност и разходите за здравеопазване".

Пентагонът разрешава на транссексуални да постъпват в армията на САЩ

Пентагонът разрешава на транссексуални да постъпват в армията на САЩ

След като съдилищата блокираха забраната на Тръмп