Президентът на САЩ Джо Байдън ще бъде домакин на японския премиер Фумио Кишида и президента на Филипините Фердинанд Маркос-младши за среща на върха в Белия дом следващия месец, съобщава АП. 

Визитите на лидерите идват на фона на нарастващите опасения относно ядрената програма на Северна Корея, провокативните китайски действия в Южнокитайско море и различията относно плана на японска компания да купи емблематична американска компания за стомана.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер в изявление в понеделник каза, че първата по рода си среща на върха на лидерите на САЩ, Япония и Филипините е възможност да се подчертаят "разрастващите се икономически отношения на страните, гордият и решителен ангажимент към споделени демократични ценности и споделена визия за свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион."

Тримата лидери имат много въпроси за обсъждане.

Съобщението дойде, след като държавните медии на Северна Корея съобщиха, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е ръководил тренировка с бойни стрелби на "супер големи" ракетни установки с ядрено оръжие, предназначени да насочват към столицата на Южна Корея. Твърдението на Северна Корея последва след като южнокорейските и японските военни съобщиха в понеделник, че са засекли Северна Корея да изстрелва множество балистични ракети с малък обсег към водите край източното ѝ крайбрежие. Изпитанието е последно в поредица от оръжейни демонстрации, които повишиха регионалното напрежение.

Ким Чен Ун е ръководил военни учения в КНДР

Ким Чен Ун е ръководил военни учения в КНДР

Ден, след като Пхенян изстреля балистични ракети

Отношенията между САЩ и Япония се намират в рядък момент на търкания, след като миналата седмица Байдън обяви, че се противопоставя на планираната продажба на базираната в Питсбърг U.S.Steel на Nippon Steel от Япония. В обявяването на опозицията си Байдън твърди, че САЩ трябва да "поддържат силни американски стоманодобивни компании, захранвани от американски стоманодобивници".

Nippon Steel обяви през декември, че планира да закупи U.S. Steel за 14,1 милиарда долара в брой, което поражда опасения какво може да означава транзакцията за обединените в синдикатите работници, веригите за доставки и националната сигурност на САЩ.

Междувременно дългогодишното напрежение между Филипините и Китай се върна на фокус този месец, след като китайски и филипински кораби на бреговата охрана се сблъскаха в спорното Южнокитайско море.

Корабите на китайската брегова охрана и придружаващите кораби блокираха филипинската брегова охрана и корабите за снабдяване край оспорваната Втората Томасова плитчина и изпълниха опасни маневри, които причиниха два леки сблъсъка между китайските кораби и два от филипинските кораби, казаха филипинските служители.

Нов сблъсък между кораби на Китай и Филипините

Нов сблъсък между кораби на Китай и Филипините

Манила обвини Пекин в извършване на "опасни маневри" в Южнокитайско море

Близките отношения между САЩ и Филипините не бяха даденост, когато Маркос, синът и съименник на бившия силен човек на Филипините, пое поста през 2022 г.

Но и Байдън, и Маркос хвърлиха много усилия за укрепване на исторически сложните отношения между двете страни, като двамата лидери споделят загриженост относно агресивните китайски действия в региона.

Апелативен съд на САЩ през 1996 г. потвърди обезщетение за около 2 милиарда долара срещу имуществото на Маркос-старши за изтезанията и убийствата на хиляди филипинци. Съдът потвърди присъда от 1994 г. на съдебни заседатели в Хавай, където той избяга, след като беше свален от власт през 1986 г. Той почина там през 1989 г.

Маркос-старши постави Филипините под военно положение през 1972 г., година преди да изтече неговият мандат. Той заключи с катинар офисите на Конгреса и вестниците в страната, нареди арестуването на много политически опоненти и активисти и управляваше с укази.

Конгресът във Филипините обяви Фердинанд Маркос младши за президент

Конгресът във Филипините обяви Фердинанд Маркос младши за президент

Той ще поеме властта на 30 юни

Маркос-младши направи официално посещение във Вашингтон миналата година, първото посещение на филипински президент от повече от 10 години. САЩ обявиха предстоящото пътуване на Маркос до Вашингтон, когато държавният секретар Антъни Блинкън посети Манила.

Жан-Пиер каза, че в допълнение към срещата на върха на лидерите Байдън ще проведе разговори на четири очи с Маркос. Тя каза, че лидерите ще обсъдят усилията за разширяване на сътрудничеството в областта на икономическата сигурност, чистата енергия, връзките между хората, правата на човека и демокрацията.

Байдън трябва да почете Кишида ден преди срещата на лидерите с държавно посещение. Белият дом обяви държавното посещение през януари.