Съвместното заседание на конгреса на Филипините обяви Фердинанд Маркос-младши, син и съименник на прословутия покоен диктатор, за победител в изборите, информира Агенция Ройтерс. Така конгресът потвърди, че той ще стане следващият президент на страната.

Прокламацията формализира невъобразимото някога завръщане на власт на най-известната политическа династия в страната, след като бунт на "народната власт" от 1986 г. изгони Маркосите от президентския дворец в изгнание на Хаваите.

64-годишният Маркос, по-известен като "Бонгбонг", поема поста на 30 юни от Родриго Дутерте и ще служи до 2028 г. с дъщерята на действащия президент Сара Дутерте-Карпио, негов вицепрезидент.

"Избраният президент Бонгбонг Маркос и избраният вицепрезидент Сара Дутерте бяха истински рок звезди. Въпреки това, по-голямата задача на победителите днес е да обединят нашите сънародници", каза лидерът на мнозинството в Сената Мигел Зубири на съвместната сесия.

Маркос спечели 31,6 милиона гласа, или 58,77% от подадените бюлетини, при 82% избирателна активност.

Маркос спечели с разлика, невиждана от преди автократичното управление на баща му, 1965-1986 г., ера, характеризираща се с корупция, военно положение и безсрамна екстравагантност на първото семейство, разказ, който кампанията му се стремеше да преобърне.

Маркос-младши проведе кампания почти изцяло на неясна платформа на единство и пропуска дебати и повечето медийни изяви. Той разчита на публичността в социалните медии от про-Маркос влиятелни лица и влогъри, получили достъп до кампанията му.

Оттогава той заяви, че ще се фокусира върху енергетиката, цените на горивата, работните места, инфраструктурата и образованието.

Синът на диктатора Маркос става президент на Филипините

Синът на диктатора Маркос става президент на Филипините

Вицепрезидент ще стане дъщерята на настоящия президент