Филипините се събудиха в нов, но познат политически пейзаж във вторник, след изборният триумф на Фердинанд Маркос-младши, който проправи пътя за някога немислимото завръщане на най-известната политическа династия в страната, предава Ройтерс.

Маркос, по-известен като "Бонгбонг", победи съперника си Лени Робредо, за да стане първият кандидат в най-новата история, спечелил абсолютно мнозинство на президентските избори във Филипините, отбелязвайки зашеметяващо завръщане от сина и съименник на сваления преди десетилетия диктатор.

Маркос-младши избяга в изгнание в Хавай със семейството си по време на "народно възстание" през 1986 г., което сложи край на автократичното 20-годишно управление на баща му, и бе член на Конгреса и Сената след завръщането си във Филипините през 1991 г.

Неофициалната победа на Маркос на изборите в понеделник сега изглежда сигурна след преброяване на 98 процента от бюлетините, макар и неофициално, което показва, че той има 31 милиона гласа, двойно повече от Робредо.

Официален резултат се очаква около края на месеца.

Въпреки че 64-годишният Маркос води кампания, основаваща се на платформа за единство, политически анализатори казват, че е малко вероятно неговото президентство да постигне това, въпреки разликата на победата.

Хиляди противници на Маркос-старши бяха преследвани по време на бруталната ера на военно положение от 1972-1981 г. и фамилното име стана синоним на грабеж, семейственост и охолен живот, като е обвинявано за заграбване на милиарди долара от националната хазна.

Семейство Маркос отрича да е извършвало нарушения и много от неговите поддръжници, блогъри и влиятелни лица в социалните медии казват, че историческата истина е изкривена.

Около 400 души, предимно студенти, организираха протест срещу Маркос пред избирателната комисия във вторник, позовавайки се на изборни нередности.

Голяма победа за Маркос беше съюза с дъщерята на настоящия президент Родриго Дутерте, Сара Дутерте-Карпио, която се кандидатира с него за вицепрезидент.

Филипинският диктатор Фердинанд Маркос погребван с военни почести

Филипинският диктатор Фердинанд Маркос погребван с военни почести

Маркос ще бъде погребан три десетилетия след свалянето си