Бившият диктатор на Филипините Фердинанд Маркос ще бъде погребан като герой с военни почести, въпреки протестите, съобщава "Франс прес".

Маркос ще бъде погребан три десетилетия след революцията, довела до свалянето му. 

Погребението започна с 21 топовни салюта, докато войници в парадни дрехи и церемониални пушки бяха строени на "Гробището на героите" в Манила, след като тайно тялото му беше закарано на гробището, за да се избегнат протести.

Върховният съд на страната обяви миналата седмица, че Маркос, който управлява нацията две десетилетия, докато милиони хора не излязоха по улиците през 1986 година за подкрепяна от военните революция, може да бъде погребан като герой.

Решението, взето след препоръка от спорния президент Родриго Дутерте, разгневи много опоненти на режима на Маркос, който според тях е извършил много престъпления.

Изненадващото решение на семейството на бившия диктатор и правителство да го погребат толкова бързо след съдебното решение, което може да бъде обжалвано, още повече нажежи ситуацията.

Полицията обяви, че тялото на Маркос е закарано до гробището малко преди да започне церемонията.

Хиляди полицаи и войници са подсигурили периметъра около гробището, въпреки че няма протестиращи. Не се допускат журналисти.

Маркос беше принуден да избяга в САЩ. Той умира на Хаваите през 1989 г. 

Революцията беше мирна, но вдъхнови демократичните движения в Азия и по света.

Семейството на Маркос успешно върна тялото в азиатската страна и многократно се опитва да го погребе в гробището на героите.